Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Cura de cinci zile cu pătrunjel combate balonările şi durerile abdominale

Răspundem cititorilor: Cura de cinci zile cu pătrunjel combate balonările şi durerile abdominale

Data: 07 Iulie 2009

Eufrosina B., 50 de ani, Vaslui: „Ce remedii sunt mai la îndemână pentru a combate balonările?“

Prof. Constantin Milică: Tratamentele fitoterapeutice folosesc plante cu proprietăţi carminative sau specii aromatice cu uleiuri eterice şi taninuri, care inhibă procesele fermentative: chimion, coriandru, mărar, fenicul, măghiran, anason, cimbru, mentă, muşeţel, angelică, busuioc, roiniţă, salvie, sovârv, ghimbir. Se fac infuzii sau decocturi care se beau călduţe şi neîndulcite, câte 2-3 ceaiuri, înainte de mese.

Bolnavilor cu dureri abdominale li se recomandă o cură de cinci zile cu legume (mărar, pătrunjel) şi sucuri de fructe (gutui, portocale), la care se adaugă suc de orz verde, suc de morcov şi o lingură de cărbune de tei. Înainte de mesele principale se vor mesteca două boabe de ienupăr sau jumătate de linguriţă de fructe de anason.

În alimentaţie sunt indicate: carnea slabă fiartă, peşte alb, pâinea albă, fasolea verde, salata, spanacul, băuturile neîndulcite şi negazoase. Se vor evita alimentale mai greu digerabile (fasole boabe, ridichi, mazăre), pâine neagră, produse făinoase de patiserie, condimentele iuţi sau alimentele care fermentează direct în stomac şi intestine (lapte dulce, brânzeturi, ceapă, varză, fructe crude). Se va reduce consumul de băuturi dulci şi fermentate (bere, cidru), ape minerale gazoase, sifon, cafea, alcooluri tari şi tutun.

Este bine ca bolnavul să mănânce de cinci-şase ori pe zi, la ore regulate, fără stări de stres şi enervare. Se exclude cititul ziarelor în timpul mesei şi urmărirea programelor TV.

Sunt utile compresele calde cu ceapă sau varză rasă, amestecate cu tărâţe şi schimbate la un interval de 15 minute. Zilnic, se recomandă o baie caldă de şezut sau o cataplasmă cu pulbere de cărbune, aplicată pe abdomen câte o oră pe zi. În locul fumatului se vor face zilnic plimbări în aer liber şi gimnastică respiratorie.

Bolnavul va purta îmbrăcăminte lejeră şi bretele în loc de curea la pantaloni. De asemenea, ar trebui să evite emoţiile puternice, oboseala, frigul sau arşiţa. Sunt indicate exerciţiile fizice în aer liber sau practicarea unui sport relaxant (înotul, mersul pe jos sau pe bicicletă).