Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Cura de drojdie, excelent remediu pentru anemici
Maria C., 40 de ani, Bucureşti: „Citesc cu mare interes ziarul dumneavoastră şi în special „Porţia de sănătate“. Aş dori, dacă se poate, să prezentaţi într-una dintre ediţii câteva sfaturi legate de alimentaţia copiilor anemici“
În primul rând sunt indicate cure de trei zile cu legume proaspete, consumate ca salate, bogate în vitamine şi fier: ţelină (50-100 g), varză albă (200 g), spanac (100 g), pătrunjel (20 g) şi zeamă de lămâie, precum şi fructe proaspete (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, pere, prune, pepeni verzi şi galbeni, struguri, afine, mure, coacăze, cătină albă, banane). Sucul de sfeclă roşie, bogat în săruri minerale, se bea timp de trei zile consecutive, câte o jumătate de pahar, de două ori pe zi, după mesele de dimineaţă şi seară. Pentru copiii în creştere se mai recomandă supă de oase, ficat de viţel sau pasăre, şniţel sau grătar din carne macră (bogate în fier), însoţite de salată verde, pătrunjel, praz, ştevie, vinete, hrean, fasole boabe, mazăre, linte, peşte fiert cu suc de lămâie, icre, cu un conţinut ridicat în fosfor, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită, măsline, pâine integrală bine coaptă. O mare atenţie se acordă curei de grâu încolţit (două-trei linguriţe într-un păhărel cu lapte), de trei ori pe zi, timp de 15-20 de zile în fiecare trimestru, având efecte benefice datorită complexului de vitamine şi de enzime naturale. După 7-10 zile se poate constata îmbunătăţirea stării de sănătate şi de vitalitate. La fel de indicată este şi cura cu drojdie de bere, care conţine 17 vitamine, îndeosebi complexul B, 14 săruri minerale şi 46% proteine. După dispersarea a patru linguri de drojdie în 500 ml de lapte sau suc de roşii şi fructe, cu adaosul unei linguri de miere de albine, se bea un pahar între mese şi unul seara, la culcare. Asigurarea necesarului de vitamine: - vitamina A, din morcov, spanac, varză, tomate, salată, conopidă, pătrunjel, fasole verde, caise, pepene galben; - B1 din legume (mai ales cartofi), fructe, drojdie; - B2 din germeni de cereale, tărâţe, drojdie de bere; - B5 din cereale, legume verzi, fructe, lăptişor de matcă; - B6 din germeni de grâu, varză, fructe, soia, drojdie de bere; - Vitamina C din lămâi, varză, ardei, pătrunjel, fasole verde, tomate, cartofi, conopidă, căpşuni, zmeură, coacăze, afine; - Vitamina D din ovăz, grâu, curmale; - Vitamina E din ovăz, ceapă, usturoi, morcov, varză, spanac, soia şi tomate.