Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Decoctul de iarbă-mare tratează alergiile însoţite de mâncărimi
Alexandru C., jud. Teleorman: "Ce remedii recomandă prof. Milică pentru combaterea alergiilor de primăvară?"
Prof. Constantin Milică: Tratamentele naturiste sunt deosebit de eficiente, mai ales în cazul când imunoterapia nu are efecte satisfăcătoare. Se urmăreşte remedierea sau atenuarea reacţiilor alergice cauzate de unii agenţi fizico-chimici alergizanţi sau de unele alimente sau medicamente luate în exces. În uz intern sunt recomandate: - infuzie de trei-fraţi-pătaţi (o linguriţă herbă uscată la 200 ml apă clocotită); după infuzare 5 minute se beau 2-3 căni pe zi, cu rezultate bune în alergiile manifestate prin urticarie. Se poate folosi şi o infuzie concentrată (4 linguri herbă la 250 ml apă fiartă), din care se ia câte o linguriţă la intervale de 3 ore; - infuzie de urzică-vie (trei linguriţe frunze uscate la 500 ml apă clocotită); se acoperă vasul cinci minute, se strecoară şi se beau trei-patru ceaiuri calde pe zi; - Infuzie din coada-şoricelului (o lingură flori uscate la 250 ml apă fiartă); se infuzează în vas acoperit timp de 10 minute şi se beau două căni pe zi; - Infuzie de turiţă-mare (dintr-o lingură herbă la 250 ml apă clocotită); după infuzare se beau 2-3 căni pe zi în alergiile cu prurit; - Infuzie de drobiţă (dintr-o lingură flori şi frunze uscate la 250 ml apă fiartă; se infuzează 10 minute şi se beau două ceaiuri pe zi, cu 30 de minute înainte de mese); - decoct de iarbă-mare (din trei linguri rădăcini uscate şi măcinate la o cană cu apă clocotită; se infuzează acoperit 15 minute, se strecoară şi se iau 3-4 linguri pe zi în alergii cu erupţii ale pielii însoţite de mâncărimi). Se pot folosi cu succes şi ceaiuri cu amestec din plante, după ce, în prealabil, s-a testat reacţia individuală la fiecare specie. - infuzie din amestec de trei-fraţi-pătaţi (50 g), talpa-gâştei (20 g), rădăcini de brusture (15 g), flori de coada-şoricelului (10 g) şi flori de lavandă (5 g); din amestec se ia o lingură la 250 ml apă clocotită, se infuzează acoperit 10-15 minute, se strecoară şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi, timp de o lună. - infuzie din amestec, în părţi egale, cu rozmarin, busuioc, cimbru, anason şi verbină; se ia o linguriţă din amestec la 200 ml apă clocotită, se infuzează 15 minute şi se beau câte două ceaiuri pe zi. - decoct din amestec cu trei-fraţi-pătaţi (30 g), herbă de păpădie (20 g), rădăcini de păpădie (20 g), rădăcini de cicoare (20 g) şi flori de soc (10 g); se ia o lingură din amestec la 250 ml apă fiartă; după infuzare 15 minute se beau două-trei ceaiuri calde pe zi, până la dispariţia simptomelor de alergie. În funcţie de natura reacţiilor alergice se mai folosesc ceaiuri cu hamei, valeriană, măceşe, mesteacăn, mentă, isop, săpunariţă, salvie, muşeţel şi muguri de coacăz-negru.