Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Decoctul de mere proaspete reglează digestia

Răspundem cititorilor: Decoctul de mere proaspete reglează digestia

Data: 02 Aprilie 2011

Geanina T., Botoşani: "Sub ce formă pot fi utilizate merele în terapia naturistă?"

Prof. Constantin Milică
: Forme de utilizare în uz ntern:

- fructe rase, consumate câte 2-3 pe zi sau amestecate cu nuci, brânză de vaci şi miere de albine, au efecte în litiaze (biliară şi renală) şi astenie; după o cură de 48 ore se mănâncă pesmeţi, pâine prăjită şi brânză de vaci;

- mere coapte (câte 2-3 pe zi) pentru stimularea activităţii creierului prin creşterea conţinutului de fosfor;

- decoct din fructe proaspete (2-3 mere necurăţate şi tăiate felii) sau din fructe uscate, bine mărunţite (5 linguri fierte 10 minute într-un litru apă), din care se beau 3-4 căni pe zi, cu efecte în afecţiuni intestinale, reglarea digestiei, bronşite, reumatism, fluidizarea sângelui şi stimularea funcţiei creierului;

- infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apă rece) se lasă acoperit timp de 12 ore şi se beau 3 căni pe zi, cu efecte în reumatism, gută, oligurie, catar bronşic, tuse, răceli, amigdalite;

- suc de mere, consumat în doze de 50 ml de 2-3 ori pe zi, în cure de primăvară şi toamnă, sau timp de două săptămâni consecutive, cu acţiuni benefice în gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantilă, astenie, anemie şi insuficienţă renală;

- oţetul de mere cu miere, cu o utilizare foarte largă în toată lumea, se prepară din 5 litri suc de mere în care se adaugă 700 g miere de albine şi 100 ml oţet de vin sau drojdie de vin. Se acoperă şi se lasă la fermentat timp de 40-60 de zile într-un loc călduros, ferit de lumina directă a soarelui. Se decantează în sticle care se astupă ermetic şi se păstrează în locuri răcoroase şi întunecoase. Se consumă, zilnic, prin doze fracţionate, câte două linguriţe în 200 ml apă, în cure de lungă durată, cu efecte multiple în prevenirea infarctului miocardic, hipertensiune arterială, ateroscleroză coronariană, gastrite hipoacide, enterite, enterocolite, diaree, intoxicaţii alimentare, bronşite, astm bronşic, inflamarea căilor respiratorii, cistite, nefrite, nevroze, insomnii, ameţeli, migrene, oboseală cronică, obezitate, reumatism, nevralgii faciale, spondiloză anchilozantă şi în prevenirea îmbătrânirii.