Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Decoctul din coajă de salcie tratează oboseala picioarelor

Răspundem cititorilor: Decoctul din coajă de salcie tratează oboseala picioarelor

Data: 09 Aprilie 2010

Lucreţia P., jud. Olt: "Am citit în urmă cu un an un articol al prof. Constantin Milică privind regimul terapeutic pe care trebuie să-l urmeze persoanele aflate la vârste înaintate pentru a-şi menţine tonusul. Aş dori să mai publicaţi câteva dintre acele sfaturi. Vă mulţumesc!"

Prof. Constantin Milică: Proprietăţile terapeutice ale plantelor medicinale acţionează în următoarele direcţii:

- încetinirea procesului de îmbătrânire (infuzii din frunze de frasin, păpădie, cătuşnică, creasta-cocoşului, anghinare, buberic, flori de tei şi conuri de hamei);

- întinerirea memoriei (infuzie din frunze de roiniţă, salvie şi fragi de pădure, decoct sau tinctură din rădăcini de cerenţel, tinctură din frunze de Ginkgo biloba, brânca ursului şi de leurdă, macerat în vin din rădăcini de angelică);

- prevenirea senilităţii (orz germinat, infuzie de păpădie şi ardei iute, sirop din ceapă albă zdrobită şi macerată 24 ore);

- păstrarea vitalităţii şi a energiei fizice şi intelectuale (decoct din rădăcini de lemn dulce, macerat în vin din vârfuri de urzică vie);

- în cazul tremurului de membre şi cap, respectiv boala Parkinson, se utilizează infuzie de sunătoare, lavandă, cimbru de cultură şi urzică vie sau tinctură de măselariţă. La braţele cu tremur se aplică băi calde cu infuzie dintr-un amestec de coada-şoricelului, frasin, mesteacăn, coada-calului şi coada-racului (2-3 băi pe zi) sau unguente din ricin, lavandă, tătăneasă şi sunătoare;

- pentru oboseala picioarelor se face, seara, o baie caldă cu decoct din coajă de salcie (100 g la 4 litri apă care se fierbe timp de o oră);

- prelungirea stării de tinereţe se asigură din timp prin remedii cu rădăcini de ginseng, flori de rozmarin, păducel şi tei, anghinare, tătăneasă, măceşe, frunze de fragi de pădure, iar înainte de mesele principale se recomandă un amestec din fructe de anason, fenicul şi mărar (luate în părţi egale).

În fiecare dimineaţă se recomandă câte o cană de ceai preparat din coada-calului, sunătoare, măceşe zdrobite şi frunze de fragi de pădure. La sfârşitul meselor principale se recomandă o cană cu suc din fructe de pădure (afine, cătină albă şi coacăze negre), îndulcit cu miere de albine şi diluat cu apă plată. În locul sucului de fructe se poate bea o cană de ceai verde, ca antidot împotriva îmbătrânirii şi cu efecte în scăderea colesterolului, topirea grăsimilor şi neutralizarea acizilor graşi.

Trebuie încercată şi reţeta caucaziană numită "Elixirul tinereţii", preparată prin macerarea la întuneric, timp de 30 de zile, a 40 de grame de căţei de usturoi zdrobiţi în zeama de la 4 lămâi proaspete; seara la culcare se ia câte o linguriţă într-o jumătate cană de apă sau lapte.