Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Decoctul din coajă de salcie tratează oboseala picioarelor
Lucreţia P., jud. Olt: "Am citit în urmă cu un an un articol al prof. Constantin Milică privind regimul terapeutic pe care trebuie să-l urmeze persoanele aflate la vârste înaintate pentru a-şi menţine tonusul. Aş dori să mai publicaţi câteva dintre acele sfaturi. Vă mulţumesc!"
Prof. Constantin Milică: Proprietăţile terapeutice ale plantelor medicinale acţionează în următoarele direcţii: - încetinirea procesului de îmbătrânire (infuzii din frunze de frasin, păpădie, cătuşnică, creasta-cocoşului, anghinare, buberic, flori de tei şi conuri de hamei); - întinerirea memoriei (infuzie din frunze de roiniţă, salvie şi fragi de pădure, decoct sau tinctură din rădăcini de cerenţel, tinctură din frunze de Ginkgo biloba, brânca ursului şi de leurdă, macerat în vin din rădăcini de angelică); - prevenirea senilităţii (orz germinat, infuzie de păpădie şi ardei iute, sirop din ceapă albă zdrobită şi macerată 24 ore); - păstrarea vitalităţii şi a energiei fizice şi intelectuale (decoct din rădăcini de lemn dulce, macerat în vin din vârfuri de urzică vie); - în cazul tremurului de membre şi cap, respectiv boala Parkinson, se utilizează infuzie de sunătoare, lavandă, cimbru de cultură şi urzică vie sau tinctură de măselariţă. La braţele cu tremur se aplică băi calde cu infuzie dintr-un amestec de coada-şoricelului, frasin, mesteacăn, coada-calului şi coada-racului (2-3 băi pe zi) sau unguente din ricin, lavandă, tătăneasă şi sunătoare; - pentru oboseala picioarelor se face, seara, o baie caldă cu decoct din coajă de salcie (100 g la 4 litri apă care se fierbe timp de o oră); - prelungirea stării de tinereţe se asigură din timp prin remedii cu rădăcini de ginseng, flori de rozmarin, păducel şi tei, anghinare, tătăneasă, măceşe, frunze de fragi de pădure, iar înainte de mesele principale se recomandă un amestec din fructe de anason, fenicul şi mărar (luate în părţi egale). În fiecare dimineaţă se recomandă câte o cană de ceai preparat din coada-calului, sunătoare, măceşe zdrobite şi frunze de fragi de pădure. La sfârşitul meselor principale se recomandă o cană cu suc din fructe de pădure (afine, cătină albă şi coacăze negre), îndulcit cu miere de albine şi diluat cu apă plată. În locul sucului de fructe se poate bea o cană de ceai verde, ca antidot împotriva îmbătrânirii şi cu efecte în scăderea colesterolului, topirea grăsimilor şi neutralizarea acizilor graşi. Trebuie încercată şi reţeta caucaziană numită "Elixirul tinereţii", preparată prin macerarea la întuneric, timp de 30 de zile, a 40 de grame de căţei de usturoi zdrobiţi în zeama de la 4 lămâi proaspete; seara la culcare se ia câte o linguriţă într-o jumătate cană de apă sau lapte.