Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Decoctul din fructe de fenicul combate cu succes astmul bronşic
Claudia C., Târgovişte: „Soţul meu suferă de astm bronşic de câţiva ani. Am încercat mai multe tipuri de tratamente, dar am vrea să recurgem şi la ceva naturist. Ne puteţi ajuta? Mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: Pentru uz intern se prepară separat: - infuzii din flori (de muşeţel, soc, lumânărică, petale de trandafir sau de mac roşu, coada şoricelului, gălbenele, lavandă), frunze (de podbal, patlagină), muguri (de mesteacăn, plop negru şi alun), herba (de cimbrişor, busuioc, rozmarin, isop, ventrilică, schinduf, unguraş, talpa gâştei, sovârv, ciuboţica-cucului, trei-fraţi-pătaţi, scai-vânăt) şi fructe (de anason şi fenicul), din care se beau câte 2-3 căni pe zi pentru acţiuni antiseptice, antitusive, antispastice, antibiotice, antiinflamatoare şi calmante; - decoct din fructe de fenicul (2 linguri fierte în 250 ml lapte) cu efecte antibronşitice, expectorante şi antiseptice; - decoct din seminţe de in (125 g fierte în 400 ml apă); se adaugă zeama de la 3 lămâi şi 400 g miere, se lasă la macerat 2-3 zile şi se consumă câte o linguriţă înainte de mese; - sirop din frunze de nuc şi bulbi de ceapă roşie. Tratamente externe: - inhalaţie, înainte de culcare, cu infuzie de muşeţel (2 linguri flori la 250 ml apă), cu amestec din flori de tei şi coada şoricelului, seminţe de mărar sau uleiuri eterice de isop, salvie, brad, pin, molid (5 picături turnate în 250 ml apă clocotită). - cataplasme calde pe piept cu făină de muştar sau de in şi pe spate cu terci din ridichi negre rase, plămânărică, patlagină, coada calului, gălbenele, nalbă şi tătăneasă (aplicate înainte de culcare); - băi calde de mâini (dimineaţa) şi de picioare (seara), câte 15-20 minute, timp de 8 zile consecutiv, folosind decoct de muştar (5 minute) sau extract de cimbru, rotungioară, pătrunjel, lavandă, usturoi şi petale de mac roşu. După băi se fac masaje pe piept cu ulei de ricin, ulei de terebentină sau unguente de gălbenele, tătăneasă şi răşină de conifere. Apiterapia recomandă: - mielită din miere de albine, hrean ras şi zeamă de lămâie din care se ia câte o linguriţă de 2-3 ori pe zi, urmată la 15 minute de un ceai din fructe de fenicul; - mielită din muguri de conifere, rădăcini de tătăneasă şi iarbă mare (proaspătă şi dată pe răzătoare), macerată, în cantităţi egale, cu miere de albine şi consumată, câte o linguriţă de 3 ori pe zi, cu 10 minute înainte de mese; - sirop expectorant din miere, din care se consumă câte 3-4 linguri pe zi la adulţi şi 3 linguriţe la copii; - lăptişor de matcă (50-100 mg pe zi), ţinut sub limbă, într-o cură de 20-30 zile consecutiv; - aerosoli cu soluţie alcoolică de propolis 15%, diluată cu apă (1:1), repetate de 2 ori pe zi, câte 5 minute, urmate de 20-30 minute odihnă, într-o cură de 15-30 şedinţe.