Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Decoctul din lăstari de mure previne apariţia edemelor
Tania R., Rădăuţi: "Ce tratamente fitoterapeutice sunt indicate în cazul edemelor renale?"
Prof. Constantin Milică: Din marea diversitate a speciilor medicinale, există numeroase plante cu eficienţă recunoscută în profilaxia şi terapia edemelor renale şi cardiace, având efecte diuretice, depurative, antiseptice, antibacteriene, antiinflamatoare şi de stimulare a capacităţii de apărare a organismului. Datorită proprietăţilor diuretice se accelerează eliminarea apei şi a sării din ţesuturi, mărind concomitent cantitatea de urină evacuată zilnic (diureză abundentă). Pentru proprietăţile diuretice se recomandă ceaiuri preparate sub formă de infuzii cu: herba de coada-calului şi osul-iepurelui; frunze de mesteacăn şi coacăz negru; codiţe de cireş şi vişin; mătase-de-porumb; fructe de ienupăr, agrişe şi fragi; teci de fasole; flori de soc, tei şi albăstrele; rizomi de pir. Cu efecte diuretice şi antiinflamatoare sunt utilizabile speciile: herba de echinaceea (ceai şi tinctură); flori de nalbă de cultură; frunze de merişor, strugurii-ursului, nalbă mare, pin şi păr; fructe de afin (sucuri) şi măceş. Speciile cu proprietăţi antiseptice, antitoxice şi depurative sunt: herba de Echinaceea, coada-şoricelului, traista-ciobanului, sânziene, vinariţă şi urzică-vie; muguri de plop-negru şi pin; flori de muşeţel şi nalbă; frunze de afin şi dumbravnic; rădăcini de cicoare şi ciuboţica-cucului. Cu efecte de curăţire şi purificare a rinichilor care pot declanşa edemele renale este eficient decoctul din rădăcini de pătrunjel sau din lăstari de mure (lungi de 50-60 cm), din care se beau 3 litri, fracţionat în cursul a două zile consecutive. Se impune un control strict, de fiecare zi, pentru reducerea consumului de proteine şi grăsimi animale (mai ales carnea de porc, vită şi vânat), până la un plafon de 20-30 g proteine pe zi, precum şi a consumului de sare (maximum 2-5 grame pe zi). Din regimul nutritiv zilnic se vor exclude alimentele sărate: conserve, mezeluri, afumături, supe de ciorbe de carne, murături, brânzeturi conservate, peşte gras (marin şi oceanic), muştar, condimente iuţi şi sărate, gelatină uscată, precum şi unele produse vegetale cu exces de acizi organici şi săruri minerale (măcriş, sparanghel, spanac, ciuperci). Pentru prevenirea infecţiilor renale se impune consumul unei cantităţi sporite de lichide (1.500-2.000 ml pe zi), asigurând astfel o eliminare intensă a sărurilor, mai ales clorura de sodiu din ţesuturi. În acest consum suplimentar de lichide sunt preferate sucurile de tomate, afine, pere, mere, struguri, caise sau coacăze, cu bune efecte în cazuri de azotemie. În scopul purificării sângelui şi urinii este eficientă o alimentaţie cu pastă de dovleac fiert, mai ales în cazul edemelor provocate de insuficienţa cardiacă.