Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Decoctul din podbal alungă febra
Iulia C., Buzău: „Am o fetiţă în vârstă de patru ani. La cea mai mică răceală face febră şi aş dori să ştiu ce preparate din medicina naturistă se pot utiliza pentru a reduce febra, fără să mai recurg la medicamente. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: În uz intern se recomandă: - infuzie fierbinte din flori de soc sau de isop, plăcut mirositoare (două linguriţe la 200 ml apă clocotită), din care se beau două ceaiuri pe zi; - infuzie de salvie (o lingură frunze uscate la 250 ml apă clocotită) care se infuzează acoperit 5 minute şi se beau două căni pe zi, una dimineaţa pe stomacul gol şi alta seara, înainte de culcare; - infuzie de muşeţel (5-10 inflorescenţe la 200 ml apă fiartă) din care se beau trei căni pe zi; - infuzie de unguraş (Marrubium) sau de ţintaură (Centaurium), preparată dintr-o linguriţă plantă la 250 ml apă clocotită, care se bea în cursul zilei, repartizată în 4 reprize; - infuzie de pedicuţă sau de coada-calului (câte o lingură herba la 250 ml apă în clocot); se infuzează 2-5 minute şi se beau câte 2-3 căni pe zi; - infuzie din petale uscate de floarea-soarelui (două linguriţe la 250 ml apă în clocot) din care se consumă câte două căni pe zi; - decoct de podbal (o linguriţă rasă de rădăcini uscate şi mărunţite la 250 ml apă rece); se macerează 12 ore, se fierbe două minute şi se consumă 1-2 ceşti, în funcţie de intensitatea febrei; - infuzie din amestec de flori de soc (4,5 părţi), flori de tei (două părţi), flori de muşeţel (1,5 părţi), rizomi de pir (o parte) şi herba de isop (0,5 părţi); din amestec se ia o lingură, care se infuzează 4-5 minute în 250 ml apă clocotită, se strecoară, se îndulceşte şi se beau 2-3 ceaiuri calde pe zi, din care unul seara la culcare, având efect în provocarea transpiraţiei abundente, scăderea febrei, prevenirea gripei sau a răcelilor, dezinfectarea căilor respiratorii şi creşterea rezistenţei organismului contra microbilor; - decoct din flori de soc (20 g), flori de tei (20 g), herba de păpădie (20 g), frunze de patlagină (15 g), scoarţă de salcie (15 g) şi conuri de hamei (15 g); din amestec se ia o lingură la 250 ml apă rece, se fierbe 10 minute, se infuzează 3-5 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi. - infuzie din amestec de creţişoară (3 linguri), schinel (3 linguri), coada-şoricelului (două linguri), verbină (două linguri), frunze de merişor (o lingură); din amestec se ia o lingură la 250 ml apă rece, se fierbe 5 minute, se infuzează acoperit 10 minute şi se beau 2-3 ceaiuri pe zi; - sirop natural de zmeură din care se ia câte 1 lingură de 2-3 ori pe zi, nediluat cu apă. În uz extern se folosesc comprese din frunze de tarhon macerate în oţet, aplicate peste noapte la încheieturile de la mâini şi glezne, pentru copii şi bătrâni.