Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Decoctul din rădăcini de pătrunjel combate edemele renale
Emil N., Rădăduţi: „Am 53 de ani şi prezint edem renal, despre care medicul mi-a spus că este în directă legătură cu glomerulonefrita de care sufăr. Aş vrea să ştiu ce tratamente fitoterapeutice recomandă prof. Milică în aceste cazuri. Vă mulţumesc.“
Prof. Constantin Milică: În declanşarea edemelor renale cel mai mult contribuie focarele de infecţii streptococice, hemolitice sau virotice, care provoacă leziuni predominant inflamatoare la nivelul capilarelor glomerulare din rinichi, ce caracterizează boala numită glomerolonefrită, cu forme subacute, acute sau cronice. Din marea diversitate a speciilor medicinale există numeroase plante cu eficienţă recunoscută în profilaxia şi terapia edemelor renale, având efecte diuretice, depurative, antiseptice, antibacteriene, antiinflamatoare şi de stimulare a capacităţii de apărare a organismului. Datorită proprietăţilor diuretice se accelerează eliminarea apei şi a sării din ţesuturi, mărind concomitent cantitatea de urină evacuată zilnic (diureză abundentă). Pentru proprietăţile diuretice se recomandă ceaiuri preparate sub formă de infuzii cu: herba de coada calului şi osul iepurelui; frunze de mesteacăn şi coacăz negru; codiţe de cireş şi vişin; mătase de porumb; fructe de ienupăr, agrişe şi fragi; teci de fasole; flori de soc, tei şi albăstrele; rizomi de pir. Cu efecte diuretice şi antiinflamatoare sunt utilizabile speciile: herba de echinaceea (ceai şi tinctură); flori de nalbă de cultură; frunze de merişor, strugurii ursului, nalbă mare, pin şi păr; fructe de afin (sucuri) şi măceş. Speciile cu proprietăţi antiseptice, antitoxice şi depurative sunt: herba de echinaceea, coada şoricelului, traista ciobanului, sânziene, vinariţă şi urzică vie; muguri de plop negru şi pin; flori de muşeţel şi nalbă; frunze de afin şi dumbravnic; rădăcini de cicoare şi ciuboţica cucului. Cu efecte de curăţire şi purificare a rinichilor, care pot declanşa edemele renale, este eficient decoctul din rădăcini de pătrunjel sau din lăstari de mure (lungi de 50-60 cm), din care se beau trei litri, fracţionat în cursul a două zile consecutive. Amestecurile de plante cu efecte diuretice şi antiseptice se prepară sub formă de infuzii din următoarele specii: herba de coada calului, şovârv şi cimbrişor; flori de sulfină; rădăcini de valeriană; scoarţă de salcie ( o lingură amestec se adaugă în 250 ml apă clocotită, se beau 3-4 căni pe zi timp de 15 zile, după care se consumă numai câte două căni pe zi timp de o lună); frunze de mesteacăn; flori de soc; herba de sunătoare şi trei-fraţi-pătaţi; rădăcini de tătăneasă; trei linguriţe din acest amestec se adaugă în 500 ml apă clocotită şi se beau câte trei căni pe zi.