Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Dieta recomandată celor care au suferit o operaţie de eliminare a vezicii biliare

Răspundem cititorilor: Dieta recomandată celor care au suferit o operaţie de eliminare a vezicii biliare

Data: 14 Ianuarie 2011

Petre D., Galaţi: "Ce regim alimentar ar trebui să urmeze o persoană care a suferit o operaţie de eliminare a vezicii biliare?"

Prof. Constantin Milică : În lipsa vezicii eliminate chirurgical, se impune adoptarea unei alimentaţii stricte de cruţare biliară, care să corespundă noilor condiţii de secreţie şi evacuare a bilei.

Din a doua zi după operaţie se pot administra ceaiuri, lapte, zahăr, suc de fructe, bulion de legume. În zilele următoare se adaugă piureul de cartofi, de morcovi sau fructe, iaurt, pâine albă prăjită, budinci, orez sau griş cu lapte. Din ziua a cincea se introduce peşte slab sau carne slabă, preparată sub formă de rasol sau tocată şi fiartă. Treptat, dieta se diversifică cu următoarele alimente: carne de pasăre, vită, peşte slab, iaurt, brânză de vaci proaspătă, lapte diluat sau în preparate, albuş de ou în sufleuri, pâine albă de o zi, făinoase rafinate, preparate cu brânză de vaci, cu lapte sau cu carne, legume proaspete în preparate fierte sau coapte, piureuri, budinci, sufleuri, salate. Fructele proaspete trebuie consumate ca piureuri, sucuri sau compoturi pasate nu prea dulci, miere de albine, peltea, jeleuri, bezele, condimente aromate.

Din alimentaţie trebuie evitate următoarele produse: carne grasă, vânat, peşte gras, viscere, conserve de carne şi de peşte, icre, brânzeturi fermentate, gălbenuş în exces, untură, slănină, smântână şi orice fel de grăsime prăjită, făinoase nerafinate, legume bogate în celuloză dură (fasole şi mazăre uscată), fructe oleaginoase, prăjituri pregătite cu multă grăsime, cu mult ou, cu ciocolată, cacao, nuci, alune, condimente iuţi, picante, alcooluri, băuturi reci servite, mai ales, pe stomacul gol.

Exemple de meniuri:

Micul dejun:

- ceai cu lapte, pâine cu margarină şi miere de salcâm;

- lapte cu fulgi de ovăz;

- ceaiuri medicinale, franzelă cu parizer dietetic sau crenvurşti de pasăre.

Dejunul :

- supă-cremă de dovlecei, grătar din pulpă de pasăre cu sote de legume;

- borş de perişoare, muşhi la cuptor cu cartofi ţărăneşti;

- supă de fasole verde, friptură de pui cu piure de cartofi şi salată de ardei copţi.

Ora 17:00:

- sandvici cu caş proaspăt, gelatină de fructe;

- bezele, mere, pepene galben;

Cina:

- pilaf cu pipote şi salată verde;

- mămăligă cu lapte;

- compoturi de vişine sau prune;

- budincă de tăiţei cu telemea;

- găluşte de griş cu brânză de vaci.