Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20%

Răspundem cititorilor: Doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20%

Data: 01 Aprilie 2010

Melania D., jud. Ilfov: "Aş dori să ştiu în ce afecţiuni este recomandat consumul de morcov, în cadrul regimului alimentar. Vă mulţumesc!"

Prof. Constantin Milică:<>/b Pentru organismele, atât bolnave, cât şi sănătoase, morcovul are proprietăţi antianemice, vitaminizante, mineralizante, tonifiante, energizante, de apărare contra infecţiilor şi stimulatoare în creşterea copiilor. Cele mai importante acţiuni terapeutice se constată în tulburările de creştere la copii, rahitism, anemie, debilitate, demineralizare, surmenaj, oboseală, astenie, extenuare, convalescenţă, nevrism, avitaminoze, scorbut. În aceste acţiuni, morcovul, crud sau prelucrat, întăreşte imunitatea organismului şi măreşte rezistenţa la boli infecţioase. În afecţiunile oculare sunt bine cunoscute efectele favorabile ale morcovului, datorită conţinutului în vitamina A, intervenind în caz de insuficienţă vizuală, scăderea acuităţii vizuale, cataractă. Legat de această proprietate importantă, este recomandat consumul morcovului în fiecare zi de către persoanele care au nevoie de o vedere perfectă (aviatori, marinari, antomobilişti, mecanici de locomotivă), precum şi de către cei care suferă de miopie (îndeosebi la copii), fiind un factor excelent în ameliorarea performanţelor vizuale. La nivelul aparatului digestiv, morcovul este un neîntrecut "prieten" al ficatului şi al intestinelor, printr-o multitudine de acţiuni:

- ameliorează tulburările gastro-hepatice, ulcerele gastro-duodenale, gastritele hiperacide, hepatită cronică şi virală, ciroză, ascită, bilă leneşă, insuficienţă hepatobiliară şi litiază biliară;

- intervine în hemoragiile gastro-intestinale, infecţii intestinale, enterocolite cronice şi acute, refacerea echilibrului acido-bazic, reglarea tranzitului intestinal, curăţirea mucoasei intestinale (datorită conţinutului de pectine);

- acţionează în colite, enterite, constipaţii, diaree la sugari şi copii, colibaciloză, eliminarea toxinelor şi otrăvurilor din corp, hemoroizi şi parazitoze intestinale (tenie, oxiuri).

În afecţiunile respiratorii intervine în liniştirea crizelor de tuse convulsivă, astm bronşic, bronşite cronice, răceală, voce voalată, pneumonie şi în creşterea rezistenţei faţă de bacilul tuberculozei (Koch). În compoziţia sângelui are un rol esenţial în regenerarea globulelor roşii, mărirea procentului de hemoglobină, în curăţirea sângelui prin diminuarea colesterolului "rău" (LDL) fixat pe vasele sangvine (doi morcovi pe zi reduc colesterolul cu 20%). De asemenea, intervine în diminuarea glicemiei din sânge la bolnavii de diabet zaharat (se recomandă asocierea morcovului cu ţelina). Este important şi efectul de prevenire şi combatere a aterosclerozei coronariene.