Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Excesul de grăsimi favorizează apariţia celulitei
Camelia V., Suceava: "Aş dori să ştiu ce cauze declanşează celulita şi, eventual, ce trebuie eliminat din alimentaţie. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Apariţia celulitei este legată de prezenţa unor celule adipoase care cresc în volum, până la dimensiunile unui bob de fasole, şi îşi modifică forma în urma acţiunii estrogenilor (hormonii sexuali feminini), determinând dereglarea circulaţiei sanguine la nivelul vaselor periferice din ţesutul adipos subcutanat, reducerea aportului de oxigen (hipoxie) şi acumularea de lichid limfatic şi reziduuri toxice ce congestionează matricea conjunctivă. Printre factorii favorizanţi ai formării celulitei pot fi menţionaţi: - dereglări hormonale şi glandulare (exces de foliculină, disfuncţii ovariene şi ale suprarenalelor); - alimentaţie greşită, cu exces de grăsimi animale, glucide, conservanţi şi aditivi alimentari, tutun, cafea, alcool, consum insuficient de legume şi fructe, bogate în vitamine; - stil de viaţă sedentară, cu stat prelungit în picioare sau pe scaun, fără un minimum de mişcare şi gimnastică; - stres zilnic şi stări nevrotice care provoacă o hipersecreţie de hormoni; - abuz de medicamente chimice (diuretice sau laxative) ; - îmbătrânirea prematură a pielii. În evoluţia bolii se disting patru stadii: - scade tonusul pielii şi apare aspectul cojii de portocale la apăsarea pe coapse, la ciupire sau la strângerea între degete; - pielea se ofileşte, celulele grase cresc în volum, se reduce circulaţia sângelui spre epidermă şi apar edeme uşoare cu gropiţe, mai ales în poziţia culcat; - pielea prezintă un aspect respingător, cu noduli subcutanaţi şi umflături, datorită creşterii în volum a celulelor adipoase de 30-50 de ori faţă de mărimea iniţială; - celulita gravă cu desfigurarea corpului, pielea arătând ca un aluat frământat, cu dilatări de vene varicoase şi hemoroizi datorită unor dereglări severe de circulaţie sanguină. Treptat, pielea devine sensibilă şi dureroasă la atingere, prezintă pete roz-violacee la nivelul gleznelor şi gambelor. Pacienta acuză răceli frecvente, dureri de articulaţii, dureri de cap, apatie, somnolenţă sau nervozitate. Se atrage atenţia că retenţia apoasă cu exces de lichid limfatic hidro-salin şi acumularea de toxine în stratul subcutant indică un plafon ridicat al colesterolului din sânge, o deficienţă a circulaţiei periferice (ateroscleroză coronariană, arterită, tromboflebită) şi o reducere a fluxului sanguin la nivelul rinichilor. În ansamblul măsurilor terapeutice se includ: - înlăturarea factorilor care au declanşat celulita; - tratamentele fitoterapeutice cu uz intern şi extern; - controlul riguros al alimentaţiei; - îmbunătăţirea modului de viaţă. Aceste măsuri vor contribui la activarea schimburilor de substanţe la nivel periferic, la eliminarea reziduurilor toxice şi a excesului de lichide, îmbunătăţirea circulaţiei sângelui şi întărirea musculaturii în detrimentul stratului de celule grase şi lichid limfatic.