Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Faceţi un detartraj la fiecare şase luni!
Petronela Ţ., Suceava: "De ce se formează tartrul şi când trebuie să ne adresăm stomatologului pentru îndepărtarea lui?"
Dr. Andreea Rugină, medic stomatolog: Tartrul sau "piatra de pe dinţi" este rezultatul mineralizării plăcii bacteriene, a depozitelor moi din cavitatea orală, prin depunerile de săruri de calciu, magneziu, sodiu şi zinc din salivă. Acest proces începe în primele 4-8 ore după periajul dentar, după două zile placa bacteriană este mineralizată în proporţie de 50%, iar după 12 zile s-a format tartrul. Tartrul dentar poate fi situat deasupra gingiei. La început are o culoare alb-gălbuie, apoi devine maroniu, din cauza pigmenţilor alimentari (a celor prezenţi în cafea, ceaiuri, sucuri naturale de coacăze, afine sau a coloranţilor alimentari) sau nicotinei la fumători. Există, însă şi tartru situat subgingival; acesta poate scăpa neobservat la simpla examinare a dinţilor, dar apare pe radiografii. Se acumulează sub formă de benzi şi este închis la culoare. Tartrul se depune şi pe protezele dentare sau pe lucrările protetice (punţi), pe obturaţii (plombe). Odată format, este ferm prins şi foarte greu de îndepărtat prin periajul simplu. Principalul factor în apariţia tartrului (a plăcii bacteriene iniţial) este lipsa periajului dentar sau a periajului incorect realizat. Alături de igiena deficitară, la formarea tartrului participă şi alţi factori, cum ar fi modificarea cantitativă şi calitativă a salivei, prezenţa unor lucrări protetice prost adaptate, obturaţii-plombe incorect realizate. Formarea tartrului este favorizată de un deficit de vitamina A, B6, PP şi de un consum exagerat de alimente bogate în glucide, calciu, fosfor. Vitamina C din fructe scade cantitatea de tartru, din acest motiv consumul de fructe proaspete menţine sănatatea ţesuturilor orale. Există şi alimente care favorizează mineralizarea plăcii bacteriene şi, deci, apariţia tartrului, cum ar fi: alimentele bogate în fosfaţi şi azotaţi (fasolea, mazărea, spanacul), care determină creşterea ph-ului salivar, sau alimentele de constituţie moale, care nu solicită masticaţia şi, deci, nici autocurăţirea. Din aceste motive, este foarte importantă vizita o dată la 6 luni la cabinetul stomatologic, moment în care medicul dentist va vizualiza clinic starea gingiei şi va îndepărta tartrul supra şi subgingival, printr-o procedură numită detartraj, urmată de periaj profesional şi instrucţiuni referitoare la menţinerea unei igiene orale corecte.