Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Împachetări cu brânză de vaci contra hematoamelor

Răspundem cititorilor: Împachetări cu brânză de vaci contra hematoamelor

Data: 16 Iulie 2009

Andrei B., 27 de ani, Ploieşti: „Aş vrea, dacă se poate, câteva sfaturi în legătură cu măsurile care se pot lua, la domiciliu, în cazul unui hematom. Vă mulţumesc“

Prof. Constantin Milică: Tratamentul începe cu ţinerea zonei lovite sub un jet de apă rece sau aplicarea unei comprese reci cu apă alcoolizată sau cu pungă de gheaţă, ţinut timp de maximum 20 de minute.

Pe zona strivită prin lovitură se pun:

- comprese cu infuzie din flori de gălbenele (două linguri la 250 ml de apă clocotită sau cu decoct din frunze de iederă (două linguri în 250 ml de apă rece, care se fierbe 30 minute);

- comprese cu macerat din castane sălbatice, decojite şi măcinate, care se macerează în petrol timp de 20 de zile;

- cataplasme cu decoct din rădăcini mărunţite de tătăneasă (fierte 10 minute) sau seminţe de in, zdrobite şi amestecate cu glicerină);

- tinctură din 20 g flori de arnică în 100 ml de alcool rafinat de 40%, cu macerare timp de 10-14 zile într-un loc călduros; după ce se strecoară se diluează cu 100 ml apă de plumb şi se masează locul lovit de mai multe ori pe zi;

- tinctură din 20 g flori proaspete de gălbenele sau rădăcini uscate şi mărunţite de tătăneasă care se macerează într-o sticlă cu alcool rafinat de 70% timp de 10-14 zile, având efecte de stimulare a circulaţiei sângelui la nivelul ţesuturilor, grăbind cicatrizarea;

- tinctură de bitter suedez cu care se umezeşte puţină vată şi se ţine pe hematom;

- vin de bănuţi (Bellis) din doi pumni de herba proaspătă, tocată mărunt şi macerată 10-15 zile într-un litru de vin alb; se păstrează în sticle închise la culoare şi se iau câte 100 ml dimineaţa;

- ulei din flori de sunătoare, proaspăt culese şi tocate mărunt; se introduce într-o sticlă închisă la culoare, se adaugă ulei de floarea-soarelui până depăşeşte nivelul florilor şi se lasă la macerat trei săptămâni, într-un loc călduros. Cu acest ulei de culoare roşietică se masează hematomul de 2-3 ori pe zi;

- unguent din flori de gălbenele sau arnică, în unt proaspăt sau untură pentru masaj local;

- pernă medicinală umplută cu amestec din plante (flori de arnică şi muşeţel, frunze de salvie, herba de unguraş, creţişoară şi cimbrişor), luate în părţi egale, care se fierb 15 minute, se pun într-un săculeţ de pânză şi se aplică pe zona afectată.

În vindecarea hematoamelor au efecte bune foile proaspete de varză albă, strivite, cartofii raşi şi amestecaţi cu puţin lapte, argilă rece, nămol mineral, toate acoperite cu un bandaj peste locul lovit. Sunt indicate şi împachetările cu brânză de vaci.