Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Îndepărtaţi sursele de lumină şi zgomot din dormitorul copilului
Florentina P., Brăila: "De câteva săptămâni, băieţelul meu de un an şi 10 luni nu prea mai doarme liniştit noaptea. Oare de ce?"
Dr. Cristina Ghiciuc, medic de familie: Nevoia de somn variază în funcţie de vârstă: de la 18 ore la un nou-născut, la 6-8 ore la un adult. Somnul este necesar pentru a creşte, a ne odihni şi a ne reface, pentru a putea lucra şi funcţiona la parametrii optimi. A dormi o noapte întreagă înseamnă, pentru un adult, a dormi aproximativ 5-6 ore fără întrerupere. 70% dintre copiii de trei luni, 85% dintre copiii de 6 luni, 90% dintre copiii de un an dorm toată noaptea. Există copii "somnoroşi", dar există şi copii care, genetic, dorm relativ puţin, aşa cum există copii care adorm (sau se trezesc) târziu, iar alţii devreme. Trezirea de dimineaţă, dacă este forţată sau prea devreme, poate să priveze copilul de o fază importantă, aceea a somnului paradoxal (bogată în vise) şi să îl constrângă să înceapă ziua obosit, cu capul greu, devenind uneori chiar mai buimac dacă îşi petrece dimineaţa în faţa televizorului. Pentru a facilita adormirea copilului este util să se stabilească un ritm adecvat de activităţi şi odihnă în timpul zilei pentru copil, să se stabilească nişte activităţi premergătoare şi ritualuri de seară pentru ca să existe stabilitate în ceea ce priveşte locuinţa, camera, patul, sunetele şi/sau liniştea. Cântecele de leagăn, vocea cunoscută, care cântă sau spune o poveste sau un basm (la sfârşitul unei zile în care au existat oricum momente de intimitate şi de joc "în prezenţa" părinţilor sau împreună cu aceştia), suzeta, "păturica" sau jucăria de pluş sunt elemente foarte importante, care favorizează adormirea copilului. Dintre situaţiile care împiedică adormirea fac parte privitul la televizor, jocurile prea stimulante sau jocurile sonore şi luminoase, dar şi excesul de preocupare al adulţilor. La copii, dar şi la adulţi, pentru un somn odihnitor este necesară respectarea orei de culcare zilnic, pentru ca organismul să-şi respecte ritmul biologic (numit si ritm circadian), ritm care reglează şi menţine un somn normal. Un mediu suficient de răcoros este propice pentru un somn odihnitor, iar îndepărtarea surselor de lumină şi zgomot din camera în care se doarme are rolul de a evita trezirea în timpul nopţii. Televizorul, calculatorul, telefoanele sunt tot atâtea surse care perturbă somnul şi de aceea nu ar trebui să stea în dormitor. Chiar şi o mică sursă de lumină de la calculator poate acţiona asupra creierului, astfel încât să fie considerat semnal pentru trezire.