Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Infuzia de valeriană vă ajută să aveţi un somn liniştit
Şerban D., Mangalia: „De aproximativ şase luni sufăr de insomnie. Nu reuşesc să dorm mai mult de două ore pe noapte şi apoi stau treaz câte 3-4 ore. Aş vrea să ştiu dacă profesorul Milică m-ar putea ajuta cu nişte sfaturi naturiste.“
Prof. Constantin Milică: În astfel de cazuri sunt recomandate infuzii sau decocturi calde, cu specii separate sau în amestecuri, îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr, consumate cu 30 minute înainte de culcare, preferabil după o baie caldă, simplă sau cu plante sedative. Întrucât insomnia are origini diverse, tratamentele cu o singură plantă nu se potrivesc la toate persoanele şi de aceea este necesară o testare individuală. - infuzie din flori de tei (1-2 linguriţe la 250 ml apă clocotită): se infuzează acoperit timp de 5 minute, se strecoară şi se beau, zilnic, 2-3 căni, îndulcite cu miere de albine, dintre care una înainte de culcare, cu acţiuni imediat sedative; - infuzie din conuri de hamei (o lingură la 250 ml apă clocotită); se infuzează 10 minute şi se beau două căni pe zi. - infuzie din flori de lavandă (o linguriţă la 250 ml apă fiartă): se infuzează acoperit 5 minute şi se beau câte două căni pe zi, având acţiuni calmante în insomnie, cefalee şi afecţiuni cardiace pe substrat nervos; - infuzie din herba de talpa gâştei (trei linguri la 250 ml apă clocotită): se infuzează 10 minute, se strecoară şi se iau câte 3-5 linguri pe zi, dintre care 1-2 linguri înainte de culcare; - infuzie din rădăcini de valeriană (o linguriţă la 250 ml apă): după infuzare 10-15 minute se bea o cană înainte de culcare, având efecte sedative asupra sistemului nervos central; - infuzie din frunze, flori şi fructe de păducel (o linguriţă la 250 ml apă fiartă): se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se bea seara, înainte de culcare; - infuzie din herba de sulfină, se bea o cană înainte de culcare. Efecte sedative au şi ceaiurile consumate din specii separate cu frunze de salvie şi roiniţă, flori de porumbar, herba de măghiran, rizomi de obligeană şi scoarţă de salcie; - tinctură de valeriană (20 g rădăcini macerate timp de 8 zile în 100 ml alcool 700) din care se iau câte 15-20 picături, înainte de culcare. Dacă se foloseşte în cursul zilei poate provoca stări de somnolenţă; - tinctură de talpa gâştei (20 g herba macerată timp de 7-8 zile în 100 ml alcool 700) din care se iau câte 20-40 picături de 2-3 ori pe zi; - tinctură din flori, frunze şi fructe de păducel (20 g în 100 ml alcool 600, timp de 10 zile): se iau câte 10-15 picături, de 3 ori pe zi, ultima înainte de culcare, în caz de irigare cerebrală insuficientă. De asemenea, bolnavul de insomnie cronicizată va face, în fiecare seară, plimbări în aer liber cu mers lent sau jogging (30 de minute). Urmează băile generale sau duşuri scoţiene alternative (cald-rece la 40-200C) la mâini, picioare şi şezut.