Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Infuzia din conuri de hamei tratează tulburările de somn
Oana D., Focşani: "De aproape o lună sufăr de insomnie. Aş vrea să ştiu dacă există remedii naturiste pentru tratarea acestei boli. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Insomniile cronice sau rebele şi stările de iritabilitate se pot trata cu plante care nu produc dependenţă. Efectul de provocare a somnului cu ceaiuri şi tincturi este datorat unor substanţe active din plante (alcaloizi, flavonoide, uleiuri eterice, vitamine şi săruri minerale), cu acţiuni tonice şi reconfortante pentru sistemul nervos. Sunt recomandate infuzii sau decocturi calde, cu specii separate sau în amestecuri, îndulcite cu miere de albine sau cu zahăr, consumate cu 30 de minute înainte de culcare, preferabil după o baie caldă, simplă sau cu plante sedative. Întrucât insomnia are origini diverse, tratamentele cu o anumită plantă nu se potrivesc la toate persoanele şi de aceea este necesară o testare individuală: - infuzie din flori de tei (două linguriţe la 250 ml apă clocotită); se infuzează acoperit timp de 5 minute, se strecoară şi se beau, zilnic, două-trei căni, îndulcite cu miere de albine, dintre care una înainte de culcare, cu acţiuni imediat sedative; - infuzie din conuri de hamei (o lingură la 250 ml apă clocotită); se infuzează 10 minute şi se beau două căni pe zi; - infuzie din flori de lavandă (o linguriţă la 250 ml apă fiartă); se infuzează acoperit cinci minute şi se beau câte două căni pe zi, având acţiuni calmante în insomnie, cefalee şi afecţiuni cardiace cu substrat nervos; - infuzie din herba de talpa-gâştei (3 linguri la 250 ml apă clocotită); se infuzează 10 minute, se strecoară şi se iau câte 3-5 linguri pe zi, dintre care două linguri înainte de culcare; - infuzie din rădăcini de valeriană (o linguriţă la 250 ml apă); după infuzare 10-15 minute, se bea o cană înainte de culcare, având efecte sedative asupra sistemului nervos central; - infuzie din frunze, flori şi fructe de păducel (o linguriţă la 250 ml apă fiartă); se infuzează 10-15 minute, se strecoară şi se bea seara, înainte de culcare. Efecte sedative au şi ceaiurile consumate din specii separate, cu frunze de salvie şi roiniţă, flori de porumbar, herba de măghiran, rizomi de obligeană şi scoarţă de salcie.