Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Inhalaţiile cu miere de albine, eficiente în astmul bronşic
D. P., 42 de ani, Bacău: „Aş dori să vă spun că citesc toate articolele din pagina de sănătate, pe care le decupez din ziar şi le îndosariez, pentru că pot fi în orice moment un ajutor, un „medic“ nepreţuit. Am remarcat ca aveţi şi o rubrică unde răspundeţi cititorilor. Iată ce aş dori să ştiu: sufăr de astm bronşic - forma alergică la praf, polen, mucegai. Poate dl prof. dr. Milică are câteva tratamente naturiste sau poate există sfaturi pentru întărirea sistemului imunitar. Vă mulţumesc“
Prof. Constantin Milică: Este ştiut că există tratamente fitoterapeutice care asigură creşterea rezistenţei organismului, suprimarea crizelor astmatice prin dilatarea bronhiilor, fluidificarea secreţiilor cu expectoraţie şi vasodilataţia coronariană, care scade presiunea sângelui şi creează un echilibru în organism. Pentru uz intern se prepară separat: - infuzii din flori (de muşeţel, soc, lumânărică, petale de trandafir sau de mac roşu, coada şoricelului, gălbenele, lavandă), frunze (de podbal, patlagină), muguri (de mesteacăn, plop negru şi alun), herba (de cimbrişor, busuioc, rozmarin, isop, ventrilică, schinduf, unguraş, talpa gâştei, sovârv, ciuboţica-cucului, trei-fraţi-pătaţi, scai-vânăt) şi fructe (de anason şi fenicul), din care se beau câte 2-3 căni pe zi, pentru acţiuni antiseptice, antitusive, antispastice, antibiotice, antiinflamatoare şi calmante; - decoct din fructe de fenicul (două linguri fierte în 250 ml lapte) cu efecte antibronşitice, expectorante şi antiseptice; - decoct din seminţe de in (125 g fierte în 400 ml apă); se adaugă zeama de la 3 lămâi ^ 400 g miere, se lasă la macerat 2-3 zile şi se consumă câte o linguriţă înainte de mese; - macerat în alcool 400 din nalbă mare, săpunariţă, cimbrişor, cimbru, podbal, talpa-gâştei, unguraş şi usturoi (se consumă câte 20-50 picături de 3 ori pe zi, între mese, timp de două luni pe trimestru); - tinctură din rădăcină de valeriană sau angelică (20 g în 100 ml alcool 400, macerat 8 zile, din care se iau 10-20 picături de 2-3 ori pe zi). Bune efecte au şi inhalaţiile, înainte de culcare, cu infuzie de muşeţel (2 linguri flori la 250 ml apă), cu amestec din flori de tei şi coada-şoricelului şi seminţe de mărar sau cu uleiuri eterice de isop, salvie, brad, pin, molid (5 picături turnate în 250 ml apă clocotită). De asemenea, mierea de albine din flori de câmp, de munte sau de tei, folosită sub formă de inhalaţii, timp de 10 minute, seara, la culcare, are efecte expectorante, antiinflamatoare, antimicrobiene şi calmante. În tratamentul naturist se recomandă ca bolnavul să locuiască într-o încăpere bine aeristă şi încălzită, cu aerul umidificat prin întinderea, pe calorifer sau scaune, a două prosoape umezite cu apă. Pentru a mări rezistenţa organismului, în cursul zilei se vor face băi de soare, exerciţii fizice şi sporturi mai uşoare (volei, înot, baschet). Pentru a elimina factorii favorizanţi ai astmului bronşic agravat, se vor îndepărta din locuinţă covoarele, pernele de puf şi animalele de casă (pisici, câini).