Postul este un prilej de curățire trupească și sufletească - auzim frecvent aceste cuvinte, dar pe cât sunt de adevărate, pe atât sunt de puţin înțelese în zilele noastre, pe fondul industrializării, care
Răspundem cititorilor: Inhalaţiile cu ulei de salvie, indicate contra pneumoniei
George L., jud. Prahova: „Urmăresc cu mare atenţie rubricile profesorului Constantin Milică publicate în ziarul dumneavoastră. Aş dori să aflu câteva dintre recomandările dumnealui legate de tratamentul naturist al pneumoniei.“
Prof. Constantin Milică: În tratamentul intern au bune efecte infuziile sau decocturile cu plante medicinale, luate separat sau în amestecuri din flori de soc, tei, ciuboţica-cucului, nalbă mare, lumânărică, herba de isop, cimbrişor, salvie, podbal, patlagină, fructe de măceş, anason şi cătină, rădăcini de tătăneasă şi troscot, cu acţiuni emoliente şi antibacteriene. Se mai pot lua zilnic câte trei linguri de vin alb, diluat cu apă fierbinte, în care se macerează rădăcini de tătăneasă. Bune rezultate se obţin cu ulei de pin (câte 25 picături de 2-3 ori pe zi, cu 20-30 minute înainte de mesele principale, într-o cură de 2-3 săptămâni). În perioada de convalescenţă se recomandă ceaiuri călduţe, vitaminizante, cu măceşe, cătină, ciuboţica-cucului, roiniţă sau tei, îndulcite cu miere de albine. Extern se fac împachetări pe piept sau spate cu extract de coada calului, patlagină şi podbal, comprese cu bitter suedez şi cataplasme cu seminţe fierte de in (în 4 şedinţe pe zi) sau cu făină de muştar negru, aplicate zilnic pe piept, având efecte revulsive. Sunt benefice frecţiile pe piept şi pe spate cu ulei de sunătoare sau cu soluţie alcoolică de mentă şi lavandă în perioada febrilă. În unele zone se folosesc cataplasme cu brânză proaspătă, aplicată în patru reprize pe zi a câte 20 minute. După ce a dispărut starea de febră se pot face băi generale cu cimbrişor sau cu muştar negru (100-200 g seminţe puse într-un săculeţ de tifon care se scufundă în apă caldă cu 5 minute înainte de baia ce durează 20 de minute). După baie, corpul nu se şterge, se îmbracă într-un halat gros şi se trece în pat cald pentru a transpira abundent. Pentru degajarea căilor respiratorii se vor face inhalaţii calde cu uleiuri esenţiale de brad, pin, salvie, cimbrişor şi eucalipt. Regimul alimentar trebuie să includă multe lichide (supe calde, sucuri de fructe), salate din legume proaspete şi multe fructe bogate în vitamine şi minerale (lămâi, portocale, grepfruturi, coacăze negre, afine etc). Se mai recomandă propolis, drojdie de bere, grâu germinat şi fulgi de ovăz. Regimul de viaţă impune un repaus la pat, unde bolnavul va fi bine învelit, într-o cameră încălzită şi aerisită, cu respectarea strictă a normelor de igienă. Întrucât boala este transmisibilă, pacientul va fi izolat, în spital sau la domiciliu, mai ales în cazul pneumoniei bacteriene, astfel ca membrii familiei sau alte persoane să nu fie contaminate.