Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: La ce sunt bune alimentele bogate în magneziu

Răspundem cititorilor: La ce sunt bune alimentele bogate în magneziu

Data: 12 Ianuarie 2010

Angelica D., jud. Mehedinţi: „Aş dori să ştiu dacă în tratamentul constipaţiilor cronice este recomandată dieta pe bază de iaurt.“

Prof. Constantin Milică
: În cazul constipaţiei cronice, un regim de cruţare prevede, într-adevăr, şi consumul de iaurt (pentru restabilirea echilibrului florei intestinale, dereglat prin gastroenterite şi tratamente cu antibiotice), dar şi de lapte bătut, smântână, kefir, zer, gălbenuş de ou, făinoase cu lapte, cereale integrale, pâine neagră sau graham (200-250 g pe zi) cu unt şi miere, tărâţe de grâu, orez şi ovăz cu lapte, boabe încolţite de grâu şi secară, zeamă de varză murată, margarină, frişcă proaspătă, ulei de porumb sau de floare-soarelui, marmeladă, dulceaţă, îngheţată, vin roşu, citronade. În general, sunt recomandate alimente bogate în magneziu (peşte slab - fiert sau rasol, crustacee, nuci, seminţe, fasole uscată) şi se renunţă la alimentele rafinate, procesate industrial şi bogate în grăsimi. Pentru creşterea activităţii digestive se recomandă un amestec din morcov ras (5 linguri), seminţe de floarea-soarelui decojite (o lingură), tărâţe de grâu (o lingură), seminţe înmuiate de in (o linguriţă), ceapă tocată (1/2 lingură) şi ulei de măsline (două linguri); cantitatea se consumă integral dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun. La sugarii constipaţi se va da, o dată pe zi, o fiertură de ovăz, preparată dintr-o linguriţă făină de ovăz, fiartă în 150 ml apă. Alte reţete: miere polifloră (o lingură) şi 4 prune uscate se macerează peste noapte într-un pahar cu apă rece, iar în dimineaţa următoare se bea zeama şi se mănâncă prunele; miere polifloră (1-2 linguriţe) se diluează cu ceai de busuioc, cimbru şi sunătoare (în părţi egale), din care se ia o linguriţă la o cană de apă şi se consumă la 60 minute după mesele principale; miere polifloră (100 g pe zi), care se toarnă în suc de mere sau de frasin şi se bea după masa de seară; miere de albine (1-2 linguri) se fierbe 3 minute cu un vârf de cuţit de aloe (frunze uscate) în 250 ml apă şi se iau 3 linguri pe zi, înainte de mese; polen (4 linguriţe pe zi), din care 2 linguriţe dimineaţa, timp de 3 zile consecutiv, cu reluare la intervale de 3 luni. Dintre fructe sunt indicate, în primul rând, prunele proaspete, uscate sau în compoturi (câte 10-20 bucăţi). Bune acţiuni au curele zilnice cu 300-500 g fructe proaspete sau sucuri naturale de caise uscate, piersici, cireşe albe, vişine, dude, agrişe, fragi, mure, căpşuni (câte un kilogram timp de 7-10 zile), măsline (fructe şi ulei), curmale, stafide, banane, smochine fierte în lapte.