Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: La ce sunt bune alimentele bogate în magneziu
Angelica D., jud. Mehedinţi: „Aş dori să ştiu dacă în tratamentul constipaţiilor cronice este recomandată dieta pe bază de iaurt.“
Prof. Constantin Milică: În cazul constipaţiei cronice, un regim de cruţare prevede, într-adevăr, şi consumul de iaurt (pentru restabilirea echilibrului florei intestinale, dereglat prin gastroenterite şi tratamente cu antibiotice), dar şi de lapte bătut, smântână, kefir, zer, gălbenuş de ou, făinoase cu lapte, cereale integrale, pâine neagră sau graham (200-250 g pe zi) cu unt şi miere, tărâţe de grâu, orez şi ovăz cu lapte, boabe încolţite de grâu şi secară, zeamă de varză murată, margarină, frişcă proaspătă, ulei de porumb sau de floare-soarelui, marmeladă, dulceaţă, îngheţată, vin roşu, citronade. În general, sunt recomandate alimente bogate în magneziu (peşte slab - fiert sau rasol, crustacee, nuci, seminţe, fasole uscată) şi se renunţă la alimentele rafinate, procesate industrial şi bogate în grăsimi. Pentru creşterea activităţii digestive se recomandă un amestec din morcov ras (5 linguri), seminţe de floarea-soarelui decojite (o lingură), tărâţe de grâu (o lingură), seminţe înmuiate de in (o linguriţă), ceapă tocată (1/2 lingură) şi ulei de măsline (două linguri); cantitatea se consumă integral dimineaţa, cu 30 minute înainte de micul dejun. La sugarii constipaţi se va da, o dată pe zi, o fiertură de ovăz, preparată dintr-o linguriţă făină de ovăz, fiartă în 150 ml apă. Alte reţete: miere polifloră (o lingură) şi 4 prune uscate se macerează peste noapte într-un pahar cu apă rece, iar în dimineaţa următoare se bea zeama şi se mănâncă prunele; miere polifloră (1-2 linguriţe) se diluează cu ceai de busuioc, cimbru şi sunătoare (în părţi egale), din care se ia o linguriţă la o cană de apă şi se consumă la 60 minute după mesele principale; miere polifloră (100 g pe zi), care se toarnă în suc de mere sau de frasin şi se bea după masa de seară; miere de albine (1-2 linguri) se fierbe 3 minute cu un vârf de cuţit de aloe (frunze uscate) în 250 ml apă şi se iau 3 linguri pe zi, înainte de mese; polen (4 linguriţe pe zi), din care 2 linguriţe dimineaţa, timp de 3 zile consecutiv, cu reluare la intervale de 3 luni. Dintre fructe sunt indicate, în primul rând, prunele proaspete, uscate sau în compoturi (câte 10-20 bucăţi). Bune acţiuni au curele zilnice cu 300-500 g fructe proaspete sau sucuri naturale de caise uscate, piersici, cireşe albe, vişine, dude, agrişe, fragi, mure, căpşuni (câte un kilogram timp de 7-10 zile), măsline (fructe şi ulei), curmale, stafide, banane, smochine fierte în lapte.