Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Lichiorul medicinal de gutuie ne scapă de indigestii
Iolanda T., 44 de ani, Bacău: „Cum pot fi tratate eficient indigestiile şi crampele stomacale? Aş vrea, dacă se poate, să ne indicaţi câteva remedii naturiste. Vă mulţumesc“
Prof. Constantin Milică: În tratamentele naturiste ale indigestiilor sunt recomandate plante cu acţiune excitantă asupra secreţiei gastro-intestinale, stimulând digestia care a devenit anormală. Prin acţiuni de calmare a durerilor, se reduc spasmele digestive şi se favorizează evacuarea gazelor intestinale. Sunt recomandate următoarele preparate din plante pentru uz intern: - infuzii din flori de coada şoricelului, frunze de mentă, roiniţă, leuştean, mărar, ţelină, herba de măghiran şi cimbru de grădină, rădăcini de angelică, fructe de anason şi ienupăr, coji de pere şi portocale; - decoct cu pulbere din scoarţă de ulm (două linguriţe puse într-un borcan cu 200 ml apă rece); se adaugă 250 ml de apă clocotită şi un pahar cu lapte în clocot, obţinându-se un terci cald. În amestec se mai adaugă o linguriţă pulbere de ulm şi un ou crud, care se omogenizează în mixer şi se fierbe până la îngroşare. Eficienţa creşte dacă se adaugă terci de orz germinat, care conţine enzime active în convertirea amidonului la nivel de glucoză, maltoză şi dextrine uşor digerabile. După îndulcire cu miere, întreaga cantitate se consumă pe parcursul unei zile; - macerat din coji de nucă (cojile de la 4-5 nuci verzi într-un litru de alcool de 40 de grade) sau din rădăcini de obligeană (trei linguriţe în 750 ml de apă rece); - lichior medicinal din suc de gutuie (1,5 litri), 2 g de scorţişoară, 1 g de cuişoare, 1 g nucşoară, 0,5 g miez de migdale amare şi 500 ml de alcool de 40 grade; se macerează timp de trei săptămâni, se adaugă 300 ml de sirop de zahăr răcit, se filtrează şi se păstrează la rece în sticle bine astupate. Efecte bune au şi cataplasmele calde, aplicate pe stomac, cu mămăligă unsă cu ulei şi oţet, cu ceapă rasă în oţet sau cu făină de in amestecată cu făină de muştar, dar şi frecţiile pe abdomen cu oţet de usturoi sau oţet de petale de trandafir, având rol răcoritor şi antiseptic. În prima zi, după o indigestie acută, se întrerupe alimentaţia şi se trece la un regim hidric, urmat de supe, apoi piureuri de legume şi cartofi, carne fiartă, pâine albă prăjită şi compoturi. La mese se bea puţin suc de lămâie pus în apă caldă.