Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Limitaţi consumul de făinoase în meniul zilnic al copilului obez

Răspundem cititorilor: Limitaţi consumul de făinoase în meniul zilnic al copilului obez

Data: 31 August 2009

Gina L., 42 de ani, Bistriţa: „Aş dori să ştiu ce regim alimentar trebuie adoptat în cazul unui copil supraponderal?“

Prof. Constantin Milică
: În primul rând, părinţii vor supraveghea adoptarea unor alimentaţii raţionale, asigurând strictul necesar de proteine, legume şi fructe, bogate în aminoacizi, vitamine şi săruri minerale. O alimentaţie dezechilibrată, cu aport unilateral de alimente puternic energetice, cum sunt glucidele şi grăsimile, duce la formarea unui ţesut adipos sub piele, în musculatură şi în organele intraabdominale.

Se va evita supradozarea cu vitamine, care se administrează, de obicei, pentru a mări pofta de mâncare, exact ceea ce nu îi este necesar unui copil obez.

O atenţie deosebită se va acorda surplusului de calorii consumate zilnic prin unele alimente cu mare potenţial energetic: 100 g ulei conţin 900 calorii, iar 100 g unt ascund 750 calorii. În calculul necesarului caloric se ţine seamă şi de greutatea corporală: la 1 kg greutate corp sunt necesare circa 30 calorii, iar la copiii care fac sport intens sau muncă fizică doza creşte la 35-50 calorii la 1 kg greutate.

Se vor respecta mesele principale la ore fixe, cu reducerea porţiilor de mâncare, astfel ca obezul să se ridice de la masă înainte de a fi sătul, ştiind că orice regim excesiv va provoca perturbarea secreţiei hormonale şi depozitatea de grăsimi. Fragmentarea dozei zilnice de mâncare în 5 raţii mici, cu adaos de săruri minerale, va uşura digestia şi degradarea excesului de grăsimi.

În meniul zilnic sunt utile supele din carne de pui şi peşte slab, care acoperă necesarul de fier asimilabil, fără pericol de îngrăşare. Totodată, laptele dulce, iaurtul şi brânza va oferi calciul necesar organismului, iar legumele şi fructele vor asigura cantitatea optimă de vitamine naturale.

Este bine să se abandoneze definitiv stilul fast-food de mâncare servită în fugă, la intervale neregulate, uneori pe stradă, ştiind că acest mod de consum este o sursă sigură de kilograme în plus.

La masă se va limita consumul de pâine, paste făinoase, griş şi biscuiţi, iar între mese se va exclude obiceiul de a ronţăi ceva uscături şi de a consuma băuturi îndulcite cu zahăr, mai ales în timpul efectuării lecţiilor sau a altor activităţi. Este dăunătoare imaginea copilului bucălat, care stă în faţa televizorului şi muşcă cu poftă dintr-un hamburger sau dintr-un sandviş uriaş.

Respectând un regim nutriţional echilibrat, se poate stopa procesul de îngrăşare astfel ca, pe măsură ce copilul creşte în înălţime, să se realizeze o distribuire uniformă a masei corporale. S-a calculat că pentru a slăbi 1 kg timp de două săptămâni este necesară reducerea aportului caloric cu 500 calorii pe zi.

După vârsta de 20 de ani, se va continua respectarea regimului controlat de alimentaţie, cunoscând efectele negative ale obezităţii asupra multor afecţiuni: cardiovasculare, diabetice, nevrotice, reumatismale.