Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Nu abuzaţi de carne şi beţi multe lichide, dacă suferiţi de pietre la rinichi
Ionel G., Suceava: „Ce alimentaţie trebuie urmată pentru prevenirea şi dizolvarea pietrelor la rinichi?“
Prof. Constantin Milică: Principala recomandare făcută pacienţilor pentru prevenirea şi dizolvarea calculilor renali constă din creşterea aportului de lichide nesărate şi nealcoolice, la cantitatea de 2,5 litri pe zi, iar în lunile de vară chiar cantitatea de 3-4 litri, asigurând o diureză de minimum 2 litri pe zi, pentru a opri precipitarea sărurilor. Fac excepţie persoanele cu suferinţe cardiace. Cel puţin o jumătate din cantitatea de apă se va consuma în orele de dimineaţă până la amiază, iar seara se beau încă 200-250 ml lichide, pentru a evita stagnarea urinei peste noapte. Lichidele consumate zilnic se iau sub formă de apă plată, apă de robinet fiartă şi răcită, lapte, ceaiuri medicinale şi aromatice, sucuri naturale de fructe şi compoturi. În momentul declanşării durerilor violente se începe o cură de trei zile în care nu se mănâncă nimic, ci doar câte două pahare cu suc de mere. Urmează 5 zile de regim dirijat, şi anume: - ziua 1: suc de pepene verde (câte 250 ml la intervale de 2-3 ore); - ziua 2 şi 3: câte o linguriţă ulei de măsline la intervale de 15 minute şi sucuri naturale de fructe; - ziua 4: se consumă numai fructe proaspete, repartizate în 3-4 mese; - ziua 5: dimineaţa numai fructe, la amiază piure de cartofi cu salată de zarzavaturi, iar seara mere cu pâine Graham. După aceste zile se vor consuma supe de legume (morcov, fasole verde, tomate, dovlecei), salate de crudităţi (ceapă, lactuca, ardei gras, usturoi, morcov, ridiche neagră rasă, sfeclă roşie, varză, pătrunjel, mărar, păstârnac, praz, castraveţi), salată de vinete, cartofi fierţi, fructe crude, lămâi (2-4 fructe pe zi), pepene verde şi galben, mere, pere, lămâi, piersice, grepfruturi, coacăze, fragi (300-500 g pe zi), afine, sucuri şi compoturi din fructe, stafide, struguri (1-2 kg pe zi pe o durată de două zile săptămânal), nuci, alune de pădure. Aceste alimente au efecte diuretice prin sărurile de potasiu care alcalinizează urina. Se va controla abuzul de alimente unilaterale, atât predominant vegetariene (ţelină, spanac, ciuperci, hrean, murături, muştar, boia de ardei, condimente iuţi, fructe acre), precum şi abuzul de carne, grăsimi, ouă, creier, ficat, rinichi, alcooluri tari, ciocolată, ceai negru, coca-cola, care favorizează precipitarea uraţilor. Prin acest regim cu carenţă în sare se va elimina o mare cantitate de apă din organism, uşurând, totodată, activitatea inimii. Castraveţii se consumă prospeţi sau sub formă de suc (300-500 ml pe zi) sau în combinaţii cu sucuri de morcov, sfeclă roşie şi ridiche neagră (câte 200 ml), adăugând 10 g miere de albine din care se bea câte un păhărel de trei ori pe zi.