Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Nu consumaţi afumături şi ape minerale, dacă sunteţi cardiac

Răspundem cititorilor: Nu consumaţi afumături şi ape minerale, dacă sunteţi cardiac

Data: 11 Martie 2010

Mădălina R., Galaţi: „Mama mea, în vârstă de 70 de ani, are probleme cu inima şi ia, în permanenţă, un tratament prescris de medic. Ce regim alimentar ar trebui să urmeze?“

Prof. Constantin Milică: La persoanele cu probleme cardiace dieta trebuie să fie hipocalorică şi cu cantităţi foarte reduse de sare. Se vor evita alimentele care favorizează depunerea pe vase a lipidelor şi esterilor de colesterol. Între aceste alimnete interzise pot fi menţionate: grăsimile animale, carnea în exces, creier, rinichi, ficat, mezeluri, afumături, peşte oceanic, conserve, murături, gălbenuş de ou, brânzeturi grase şi sărate, condimente iuţi, ciocolată, dulciuri rafinate, alcool în exces, cafea şi ape minerale bogate în sodiu.

Se recomandă, în schimb, legumele proaspete (morcov, ţelină, sfeclă roşie, varză, spanac, ceapă, usturoi, mărar, pătrunjel, hrean), precum şi fructe crude (mere, pere, struguri, pepene verde, zmeură, lămâi, grepfruit, banane), bogate în vitamine (B, C) şi cu rol în blocarea depunerii acidului lactic în miocard.

Zilnic, timp de măcar două săptămâni pe lună, se recomandă să se înghită câte un căţel de usturoi, cu 30 de minute înainte de mesele principale. În celelalte săptămâni ale lunii se vor consuma fulgi de ovăz, drojdie de bere (40 g pe zi), borş de putină şi oţet de mere. În aceste zile se vor lua una-două linguri de uleiuri vegetale (de floarea-soarelui, măsline, soia, porumb), care au un conţinut bogat în acizi graşi nesaturaţi, cu rol important în scăderea colesterolului sangvin.

În cazul bolnavilor care suferă de cardiopatie dureroasă, este indicat ca o zi pe săptămână să fie declarată „zi de descărcare“, iar lunar să existe câte două-trei zile de „post de curăţire“, în care se vor consuma numai legume proaspete, fructe crude şi sucuri naturale.

Regimul de viaţă impune respectarea unui anumit program de muncă, odihnă şi masă. Se vor evita, în mod obligatoriu, supărările, conflictele, stările tensionate de stres şi anxietate, eforturile fizice şi intelectuale şi obezitatea. Trebuie reţinută ideea că frecvenţa bolilor cardiace se corelează cu tabagismul, alcoolismul şi viaţa dezordonată. În locul acestora recomandăm un program zilnic de relaxare, cu plimbări pe jos în aer liber, lectură plăcută, muzică şi teatru.