Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: O dietă greşită poate favoriza cancerul

Răspundem cititorilor: O dietă greşită poate favoriza cancerul

Data: 09 Octombrie 2009

Dinu G., Bucureşti: „Cum poate fi prevenită îmbolnăvirea de cancer?“

Prof. Constantin Milică
: Alimentaţia prezintă un rol esenţial, atât în prevenirea apariţiei cancerului, cât şi în terapia diferitelor forme canceroase. Există o legătură incontestabilă între alimentaţie şi bolile maligne. O dietă greşită poate declanşa carcinogeneza, acţionând pe mai multe căi. De aceea, se vor ţine sub control riguros:

- consumul de alimente, care nu trebuie să depăşească un anumit plafon caloric, mai ales la persoanele supraponderale;

- păstrarea unui raport normal între principiile alimentare, excluzând grăsimile animale şi carnea roşie (îndeosebi de porc);

- creşterea consumului de fibre vegetale, absolut necesare pentru protecţia mucoasei intestinale şi pentru prevenirea cancerului de colon, rect şi intestine;

- evitarea ingerării de substanţe cancerigene, cum ar fi nitriţii proveniţi din nitraţii îngrăşămintelor chimice. La nivelul stomacului, duodenului şi intestinului subţire, nitriţii se combină cu amine alimentare formând nitrozamine, compuşi foarte puternic cancerigeni. Aceleaşi efecte negative prezintă şi unele pesticide folosite în agricultură (erbicide, fungicide, insecticide), preluate din exterior prin alimente şi transformate enzimatic, la nivelul stomacului, în substanţe cancerigene.

Vor fi evitate:

- consumul de alimente alterate, cu termen depăşit de conservare şi cu pericol de contaminare cu micotoxine;

- aditivii chimici, coloranţii şi conservanţii din alimente şi băuturi;

- consumul de băuturi alcoolice;

- stările ponderale extreme (anemie sau obezitate).

Sunt bine cunoscute alimentele care nu trebuie să fie consumate întrucât pot declanşa boala sau pot grăbi evoluţia. În această categorie intră, în primul rând, carnea de porc, vită, berbec, bivol, grăsimile animale, slănina, mezelurile, afumăturile, vânatul, conservele, rântaşii şi prăjelile de orice fel. Carnea de porc conţine multe substanţe care intoxică sângele şi provoacă boli de ficat şi de circulaţie sangvină sau declanşează dezechilibre grave de metabolism.

Lunar se va ţine o dietă de curăţire pe o durată de 3-7 zile, în timpul căreia se vor consuma numai sucuri de legume şi fructe, produse apicole (miere, propolis, păstură, care vor înlocui zahărul), complex vitaminic natural (E, C, B, beta-caroten), unele săruri minerale (Zn, Mg, Se) şi ceaiuri medicinale. În casa unui bolnav, înainte de intrarea în iarnă, trebuie să se facă o bună aprovizionare cu legume şi fructe pentru prepararea sucurilor naturale.