Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Pelinul, un bun medicament în gastritele hiperacide

Răspundem cititorilor: Pelinul, un bun medicament în gastritele hiperacide

Data: 11 Noiembrie 2010

Lucian O., Piatra Neamţ: "Este adevărat că pelinul poate fi utilizat şi în tratamentele unor boli digestive?"

Prof. Constantin Milică
: La nivelul aparatului digestiv, pelinul acţionează în indigestii, balonări, crampe, gastrite hipoacide, enterite, ciroză, hepatită, dischinezie biliară, vome, constipaţie, hemoroizi, paraziţi intestinali şi lipsa poftei de mâncare. La fel de util este şi în cazuri de astenie la anemici, convalescenţă, debilitate, anemie, dureri de cap, hipertensiune, boli pulmonare provocate de frig, reumatism, gută. De asemenea, acţionează în afecţiuni externe: plăgi purulente, furuncule, ulceraţii, pecingine, umflături, contuzii, înţepături de insecte. În încălţămintea excursioniştilor are efect de a combate transpiraţia şi oboseala picioarelor. Forme de utilizare:

- infuzie din 1-2 linguriţe frunze uscate la 200 ml apă clocotită; se beau două ceaiuri pe zi, înainte de mese, pentru stimularea poftei de mâncare sau după mese pentru alte afecţiuni;

- tinctură din 20 g herba uscată la 100 ml alcool 400; se iau 15-20 picături într-o infuzie de mentă îndulcită cu miere de albine, cu 30 minute înainte de mese ca aperitiv;

- vin de pelin din 30 g vârfuri înflorite la un litru vin alb, se macerează şi se bea câte un păhărel înainte de mese ca aperitiv şi tonic sau după mese ca digestiv;

- sirop digestiv şi vermifug (din 150 g vârfuri înflorite la un litru apă fiartă şi 500 g miere);

- lichior de pelin preferat de alpinişti pentru protejarea împotriva gerului;

- pulbere din frunze uscate şi măcinate cu efecte febrifuge şi vermifuge;

- băi locale şi comprese cu decoct pentru tratarea rănilor greu vindecabile, ulceraţii ale pielii şi înţepături de insecte;

- cataplasme puse pe luxaţii şi umflături;

- cataplasme din frunze de pelin fierte în lapte cu câţiva căţei de usturoi, aplicate pe abdomenul copiilor purtători de viermi intestinali.

Observaţie: Preparatele cu pelin nu se adminstrează intern la femeile însărcinate sau care alăptează, la persoanele cu iritaţii gastrice (ulcer gastric şi duodenal), la persoane irascibile şi sanguine sau cu tendinţă spre congestie cerebrală.