Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Persoanele cu anemie trebuie să consume legume bogate în fier

Răspundem cititorilor: Persoanele cu anemie trebuie să consume legume bogate în fier

Data: 01 Septembrie 2010

Delia T., Buzău: "Ce măsuri sunt necesare pentru remineralizarea organismului în caz de anemie?"

Prof. Constantin Milică: Pentru remineralizarea organismului anemiat sunt recomandate anumite produse cu conţinut ridicat în săruri nutritive, uşor asimilabile. Elementul mineral absolut indispensabil în formarea globulelor roşii este fierul, prezent, în proporţie de 80%, la nivelul hematiilor, unde acţionează în sinteza hemoglobinei şi a mioglobinei din muşchi, cu rol în fixarea şi transportul oxigenului spre ţesuturi. Este prezent în cantităţi mai mari în unele legume (spanac, salată, morcov, pătrunjel, usturoi, praz), în fructe (caise, piersici, prune, nuci, smochine uscate, curmale, ananas) şi în alte produse (germeni de grâu, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită). Lipsa de fier poate fi considerată ca un factor principal în declanşarea anemiei, a infecţiilor repetate, a tonusului fizic şi psihic diminuat, cu manifestări mai frecvente în primăvară. De asemenea, lipsa zincului este implicată în anemii, punând în pericol viaţa copiilor. La aceştia se constată scăderea imunităţii la infecţii, tulburări de creştere şi de memorie, îmbolnăviri frecvente de pneumonie şi diaree, precum şi scăderea poftei de mâncare. Se completează prin alimente cu peşte, carne, ficat, ouă, lactate şi legume. Necesarul vitaminic se asigură prin anumite specii de plante: A din morcov, spanac, varză, tomate, salată, conopidă, pătrunjel, fasole verde, caise, pepene galben; B1 din legume, (mai ales cartofi), fulgi de ovăz, fructe, drojdie; B2 din germeni de cereale, tărâţe, drojdie de bere; B5 din cereale, legume verzi, fructe, lăptişor de matcă; B6 din germeni de grâu, varză, fructe, soia, drojdie de bere; B12 din ginseng; C din lămâi, varză, ardei, pătrunjel, fasole verde, tomate, cartofi, conopidă, căpşuni, zmeură, coacăze, afine; D din ovăz, grâu, curmale; E din ovăz, ceapă, usturoi, morcov, varză, spanac, soia, tomate; H din fasole şi mazăre boabe, ciuperci, legume, soia, nuci; K din varză, spanac, uleiuri vegetale (floarea soarelui, soia); P din lămâi, portocale, caise, mure, cireşe, măceşe; PP din ceapă, usturoi, morcov, prune, caise uscate, germeni de grâu şi ovăz, alune prăjite, smochine, avocado, curmale.

 

Citeşte mai multe despre:   anemie