Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Răspundem cititorilor: Persoanele cu anemie trebuie să consume legume bogate în fier
Delia T., Buzău: "Ce măsuri sunt necesare pentru remineralizarea organismului în caz de anemie?"
Prof. Constantin Milică: Pentru remineralizarea organismului anemiat sunt recomandate anumite produse cu conţinut ridicat în săruri nutritive, uşor asimilabile. Elementul mineral absolut indispensabil în formarea globulelor roşii este fierul, prezent, în proporţie de 80%, la nivelul hematiilor, unde acţionează în sinteza hemoglobinei şi a mioglobinei din muşchi, cu rol în fixarea şi transportul oxigenului spre ţesuturi. Este prezent în cantităţi mai mari în unele legume (spanac, salată, morcov, pătrunjel, usturoi, praz), în fructe (caise, piersici, prune, nuci, smochine uscate, curmale, ananas) şi în alte produse (germeni de grâu, gălbenuş de ou, caşcaval, brânză topită). Lipsa de fier poate fi considerată ca un factor principal în declanşarea anemiei, a infecţiilor repetate, a tonusului fizic şi psihic diminuat, cu manifestări mai frecvente în primăvară. De asemenea, lipsa zincului este implicată în anemii, punând în pericol viaţa copiilor. La aceştia se constată scăderea imunităţii la infecţii, tulburări de creştere şi de memorie, îmbolnăviri frecvente de pneumonie şi diaree, precum şi scăderea poftei de mâncare. Se completează prin alimente cu peşte, carne, ficat, ouă, lactate şi legume. Necesarul vitaminic se asigură prin anumite specii de plante: A din morcov, spanac, varză, tomate, salată, conopidă, pătrunjel, fasole verde, caise, pepene galben; B1 din legume, (mai ales cartofi), fulgi de ovăz, fructe, drojdie; B2 din germeni de cereale, tărâţe, drojdie de bere; B5 din cereale, legume verzi, fructe, lăptişor de matcă; B6 din germeni de grâu, varză, fructe, soia, drojdie de bere; B12 din ginseng; C din lămâi, varză, ardei, pătrunjel, fasole verde, tomate, cartofi, conopidă, căpşuni, zmeură, coacăze, afine; D din ovăz, grâu, curmale; E din ovăz, ceapă, usturoi, morcov, varză, spanac, soia, tomate; H din fasole şi mazăre boabe, ciuperci, legume, soia, nuci; K din varză, spanac, uleiuri vegetale (floarea soarelui, soia); P din lămâi, portocale, caise, mure, cireşe, măceşe; PP din ceapă, usturoi, morcov, prune, caise uscate, germeni de grâu şi ovăz, alune prăjite, smochine, avocado, curmale.