Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Preparatele din nuci verzi combat infecţiile streptococice
Amalia R., Piteşti: "Aş vrea să ştiu în ce afecţiuni sunt recomandate nucile verzi. Vă mulţumesc."
Prof. Constantin Milică: Cojile de nuci verzi sunt foarte bogate în vitamina C (de 40 de ori mai mult decât sucul de portocale sau de 10 ori mai mult decât sucul de lămâi). Preparatele din coji sunt eficiente în: - fortificarea stomacului slăbit şi a intestinelor leneşe; - îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a tractului gastro-intestinal; - purificarea sângelui şi normalizarea consistenţei sângelui îngroşat; - incontinenţă urinară; - infecţii streptococice şi stafilococice. În uz extern este eficace la micoze cutanate şi pitiriazis pe faţă. Cojile tocate se pot aplica sub formă de cataplasmă contra sciaticii, a nevralgiilor dentare sau sunt folosite la vopsirea părului. O reţetă casnică utilizează cojile verzi (500 g) în obţinerea unui lichior stomahic pentru convalescenţi, nevralgii dentare şi paraziţi intestinali, după macerare timp de trei luni într-un litru de rachiu; după filtrare se amestecă cu 3 litri de vin şi se îndulceşte cu zahăr sau cu miere de albine. Consumată într-o cură de o lună are efecte în creşterea rezistenţei sistemului imunitar, accelerarea metabolismului, stimularea poftei de mâncare, anemie, astenie şi oboseli. Nucile verzi servesc la prepararea unei tincturi sau a unui lichior foarte gustos, contra stomacului leneş, în colita de putrefacţie, lipsa poftei de mâncare, anemie, astenie şi în curăţirea ficatului şi a sângelui prea îngroşat. Se aleg 20 de nuci mari, se curăţă de coajă, se taie în sferturi şi se pun într-o sticlă cu gât larg cu 1 litru alcool 400; după 2-4 săptămâni de expunere la soare sau la un loc călduţ, se strecoară şi se adaugă 2-3 cuişoare, o bucată de scorţişoară, un baton de vanilie, coaja de la o portocală şi 500 g zahăr dizolvat într-un litru de apă. Lichiorul se trece în sticluţe de culoare închisă şi se consumă câte o linguriţă plină, înainte de mesele principale, într-o cură de o lună.