Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Preparatele din nuci verzi combat infecţiile streptococice
Amalia R., Piteşti: "Aş vrea să ştiu în ce afecţiuni sunt recomandate nucile verzi. Vă mulţumesc."
Prof. Constantin Milică: Cojile de nuci verzi sunt foarte bogate în vitamina C (de 40 de ori mai mult decât sucul de portocale sau de 10 ori mai mult decât sucul de lămâi). Preparatele din coji sunt eficiente în: - fortificarea stomacului slăbit şi a intestinelor leneşe; - îmbunătăţirea funcţionării ficatului şi a tractului gastro-intestinal; - purificarea sângelui şi normalizarea consistenţei sângelui îngroşat; - incontinenţă urinară; - infecţii streptococice şi stafilococice. În uz extern este eficace la micoze cutanate şi pitiriazis pe faţă. Cojile tocate se pot aplica sub formă de cataplasmă contra sciaticii, a nevralgiilor dentare sau sunt folosite la vopsirea părului. O reţetă casnică utilizează cojile verzi (500 g) în obţinerea unui lichior stomahic pentru convalescenţi, nevralgii dentare şi paraziţi intestinali, după macerare timp de trei luni într-un litru de rachiu; după filtrare se amestecă cu 3 litri de vin şi se îndulceşte cu zahăr sau cu miere de albine. Consumată într-o cură de o lună are efecte în creşterea rezistenţei sistemului imunitar, accelerarea metabolismului, stimularea poftei de mâncare, anemie, astenie şi oboseli. Nucile verzi servesc la prepararea unei tincturi sau a unui lichior foarte gustos, contra stomacului leneş, în colita de putrefacţie, lipsa poftei de mâncare, anemie, astenie şi în curăţirea ficatului şi a sângelui prea îngroşat. Se aleg 20 de nuci mari, se curăţă de coajă, se taie în sferturi şi se pun într-o sticlă cu gât larg cu 1 litru alcool 400; după 2-4 săptămâni de expunere la soare sau la un loc călduţ, se strecoară şi se adaugă 2-3 cuişoare, o bucată de scorţişoară, un baton de vanilie, coaja de la o portocală şi 500 g zahăr dizolvat într-un litru de apă. Lichiorul se trece în sticluţe de culoare închisă şi se consumă câte o linguriţă plină, înainte de mesele principale, într-o cură de o lună.