Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Regimul Azerad, o cură de slăbire sănătoasă
„Am 29 ani, mă numesc Andrei P., sunt din Bucureşti şi sufăr de obezitate. Am încercat diverse metode pentru a scăpa de kilogramele în plus. Îmi puteţi indica un regim de slăbire eficient?“
Prof. Constantin Milică: Iată un regim alimentar care, respectat cu rigurozitate, v-ar putea ajuta. În fiecare dimineaţă se bea un pahar cu apă plată, în care se pun câteva picături de lămâie. Se ştie că vitamina C din lămâie ridică nivelul adrenalinei şi activează metabolismul, ce va scoate din rezerve tot mai multe grăsimi. Urmează o cafeluţă neîndulcită (eventual doar cu zaharină). Înainte de micul dejun şi de masa de prânz se bea câte o cană de suc din citrice (o lămâie, o portocală, un grepfrut şi 200 ml de miere la 300 ml de apă plată) sau o cană cu zeamă de varză, luată pe nemâncate, pentru a asigura un scaun sigur în caz de constipaţii cronice. La mesele principale se vor consuma proteine (90-100 g/zi) sub formă de carne slabă de vită, viţel sau pui (fiartă sau friptă), peşte slab de râu (ştiucă, păstrăv, biban, stavrid, cod, şalău, lin) şi supe de legume fără paste făinoase sau găluşte. Mai sunt indicate brânza de vaci (degresată şi sărată), caş, urdă, lapte degresat, lapte acru, iaurt, cartofi piure, 3 ouă pe săptămână, 100-150 g pâine pe zi (prăjită sau graham, bogată în vitamina B şi celuloză), salate din legume proaspete bogate în fibre, vitamine şi săruri minerale, stropite cu zeamă de lămâie, oţet de mere şi ulei vegetal (una-două linguri pe zi). În funcţie de sezon, salata de crudităţi va conţine varză albă sau roşie (pentru stimularea arderii grăsimilor), ceapă crudă (creşte diureza), praz, lăctucă, spanac, ştevie, ridichi, conopidă, tomate, ardei gras, vinete, bame, castraveţi, fasole (păstăi), care scade glicemia, dovlecei. Ca desert, se pot consuma fructe proaspete cu conţinut glucidic sub 10% (cireşe, vişine, caise, piersici, mere, gutui, lămâi, portocale, coacăze, căpşuni, fragi, zmeură). Cu rol de a produce saţietatea şi de a reduce pofta de mâncare se vor consuma sucuri proaspete din legume (morcov, ţelină, sfeclă roşie, praz, cartofi, rădăcini de pătrunjel, păstârnac). În caz de obezitate avansată, se recomandă consumul zilnic a circa 1,5-2 litri de apă de izvor sau plată, lapte, ceaiuri şi sucuri, pentru a ajuta la eliminarea surplusului ponderal. Mult utilizat este regimul Azerad, cu diferenţieri în cursul săptămânii: luni - legume, marţi - lactate, miercuri - fructe, joi - peşte, vineri - orez, sâmbătă - legume, duminică - de toate, cu măsură.