Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Remedii naturiste pentru una dintre neplăcerile din timpul sarcinii
Ruxandra S., Craiova: „Am 33 de ani şi sunt însărcinată în luna a cincea. În urma unui consult la medicul de familie am descoperit că am hemoroizi. Cum se pot trata?“
Prof. Constantin Milică: Hemoroizii sunt caracteristici acestei perioade, întrucât, în timpul sarcinii, uterul creşte în volum până la circa 5 litri şi exercită o presiune asupra vaselor de sânge în care se varsă plexurile hemoroidale, ducând la apariţia dilataţiilor venoase. Tratamentele fitoterapeutice se fac cu ceaiuri, tincturi şi ungente antihemoroidale, folosind plante cu proprietăţi astringente, laxative, antiinflamatoare, antiseptice, cicatrizante, antihemoragice, hemostatice şi sedative: - decocturi din rădăcini (de cicoare, cerenţel, pir, păpădie, tătăneasă), scoarţă (de stejar şi salcie), frunze (de viţă-de-vie), muguri (de plop negru), fructe (de fenicul şi anason); - infuzii cu flori (de muşeţel, coada şoricelului, arnică, gălbenele, nalbă mare), frunze (de afin, anghinare, frasin, salvie, urzică vie), herba (de pedicuţă, coada calului, sunătoare, limba mielului, troscot), seminţe (de mărar); - tinctură din cojile brune ale seminţelor de castan sălbatic (câte 10 picături/zi puse în ceai de coada şoricelului într-o cură de 20 zile), cu efecte imediate antiinflamatoare şi vasoconstrictoare, mărind rezistenţa capilarelor şi reducând permeabilitatea acestor vase; - cură cu ulei de ienupăr, folosind 4-18 picături, cu creştere şi descreştere de la o zi la alta. În amestecurile de specii vegetale sunt folosite aceleaşi specii luate separat, dar cu efecte sporite prin acţiunile cumulative ale principiilor active din plante. În tratamentele externe se aplică: - comprese, spălături sau băi de şezut cu infuzii şi decocturi de muşeţel, coada şoricelului, gălbenele, nalbă mare, nuc, salvie, patlagină, urzică, muguri de plop negru, castan sălbatic, scoarţă de stejar, care exercită efecte decongestive, antiinflamatoare şi cicatrizante; - cataplasme cu terci de tătăneasă, făină de castane, frunze zdrobite de varză, sfeclă roşie, praz, mărar şi tei, ramuri tinere de alun sau de stejar, fructe zdrobite de afin şi gutui şi pastă de cartofi cruzi; - badijonări locale cu tinctură de arnică sau traista ciobanului şi uleiuri de ricin, cătină şi castane; - unguente cu beladonă, gălbenele, lumânărică, arnică, aloe, muguri de plop negru şi propolis (20% în vaselină). În multe sate din Bucovina se foloseşte un remediu cu foarte bune rezultate: o varză poaspătă se toacă mărunt, se freacă cu mâna până când lasă zeamă, se pune într-un vas de lut şi se opăreşte cu apă fierbinte, adăugându-se o mână de flori de gălbenele. Se acoperă până ce se răceşte la temperatura suportabilă pentru o baie de şezut făcută seara, timp de 15-30 minute, pe o durată de 3-4 săptămâni.