Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Scoarţa de salcie, cel mai eficient remediu antireumatic
„Mă numesc Eugenia B., am 60 de ani şi sunt din Suceava. Citesc cu regularitate „Porţia de sănătate“ şi aş dori să prezentaţi câteva remedii fitoterapeutice pentru reumatism, boală de care sufăr de ani buni“.
Prof. univ. dr. Constantin I. Milică: Pentru uz intern în caz de reumatism, sunt recomandate o serie întreagă de tratamente din plante: - infuzie din frunze de salvie sau de afin (o linguriţă-două la 250 ml de apă clocotită), cu efecte în eliminarea toxinelor prin diureză şi prin suduraţie puternică; - infuzie din flori de soc, tei, muşeţel sau de arnică (o linguriţă la 250 ml de apă clocotită), cu efecte antiseptice, bacteriene, antiinflamatoare şi anestezice; - infuzie din flori de trifoi roşu şi lavandă (o linguriţă la 250 ml de apă în clocot); - infuzie din flori de sulfină şi frunze de frasin, mesteacăn, salvie, rozmarin, urzică, din care se beau două-trei căni pe zi; - infuzie din herba de tarhon, cimbrişor, păpădie şi sunătoare, care produc o puternică diureză, însoţită de eliminarea toxinelor; - decoct din rădăcini de tătăneasă şi scoarţă de salcie (10 g la 200 ml de apă, se fierbe 10 minute, se infuzează 10-20 de minute şi se beau 2-3 căni pe zi) într-o cură de două-trei săptămâni; - decoct din amestec cu flori de soc (diuretic, sudorific), frunze de frasin şi mesteacăn, herba de coada calului, teci de fasole, rădăcini din lemn dulce cu acţiuni antiinflamatoare, fructe de ienupăr (diuretic şi dezinfectant), scoarţă de salcie (analgezic şi febrifug); din amestec se ia o lingură de la 200 ml de apă, se fierbe două minute, se infuzează 10-15 minute şi se beau trei căni pe zi. Aceste plante intră şi în componenţa unor tincturi în raport de 10-20% cu alcool 40%, în reţeta unui sirop antireumatic (din care se iau câte două linguriţe în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, timp de şase săptămâni), precum şi câte trei păhărele pe zi cu lichior din fructe de ienupăr şi usturoi. Din compoziţiile interne nu trebuie să fie neglijată scoarţa de salcie, un foarte bun remediu antireumatic, datorită conţinutului ridicat în derivaţi salicilici (salicilina) cu efecte antifebrile, sudorifice, dezinfectante şi antinevralgice.