Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Scoarţa de salcie, indicată în tratamentul lombosciaticii
Valeria T., Bucureşti: "Cum se pot diminua durerile provocate de lombosciatică?"
Prof. Constantin Milică: În această afecţiune, durerea din regiunea lombară (şale) şi din picioare este însoţită, adesea, de amorţeli şi furnicături. Accentuarea durerilor are loc la mers, la statul prelungit în poziţie verticală, la efort fizic mare, tuse, strănut sau în caz de căderi, loviri şi întinderi la nivelul muşchilor piriformi ai feselor. În plus, amplificarea durerilor se produce la orice presiune suplimentară asupra discurilor intervertebrale din zona lombară, unde coloana prezintă cea mai mare curbură. Acest caz există frecvent la persoanele supraponderale (obeze) şi la femei însărcinate care se expun, în mod necontrolat, la mişcări bruşte, răsucirea coloanei, ridicarea unor greutăţi, precum şi la persoane cu un picior mai scurt sau cu poziţie defectuoasă, având un umăr mai ridicat (eventual, scolioză). Sciatica răspunde relativ bine la tratamente interne şi, mai ales, externe cu anumite plante medicinale care sunt de preferat în locul unor substanţe de sinteză chimică, adesea cu efecte secundare dăunătoare. În tratament intern se utilizează, cu bune rezultate, ceaiuri, tincturi şi siropuri din plante separate sau în amestec. Ca plante separate se pot folosi: infuzii din flori de soc şi ciuboţica-cucului; decocturi din rădăcini de angelică şi scoarţă de salcie; tincturi din flori de lăcrămioare şi herba de sunătoare şi dediţei; sirop din muguri de pin; macerat în vin cu scoarţă de salcie. În amestec se folosesc două reţete: o reţetă simplă cu frunze de virnanţ (Ruta graveolens) şi herba de sunătoare cu ciuboţica-cucului (în părţi egale); o reţetă complexă cu flori de coada-şoricelului, muşeţel şi ciuboţica-cucului, herba de cimbrişor, coada-calului, dediţei, verbină şi sunătoare, fructe de ienupăr şi scoarţă de salcie (în părţi egale). La aceste reţete se prepară infuzii din două linguriţe amestec la 250 ml apă clocotită; se infuzează acoperit 5 minute, se strecoară şi se beau câte 3 ceaiuri calde pe zi. În tratamente externe se aplică o cataplasmă caldă pe zona dureroasă cu herba de sunătoare înflorită, cu efecte în cazul unei loviri prin cădere a coloanei vertebrale şi când durerea coboară pe lungimea nervului sciatic, cu agravare la mişcări, atingere şi zdruncinături.