Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Seminţele de dovleac, eficiente în cancerul de prostată
Octavian R., jud. Alba: "Aş dori să ştiu ce regim alimentar recomandă profesorul Milică în cazul bolnavilor de cancer de prostată. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Regimul alimentar are un rol esenţial în reglarea secreţiei hormonale şi a procesului de diviziune a celulelor maligne. Există o legătură directă între cancerul de prostată şi dieta alimentară bogată în alimente grase şi preparate rafinate. La consumul mare de grăsimi animale şi vegetale saturate, riscul îmbolnăvirii este de 2-3 ori mai ridicat, excepţie făcând uleiul de măsline şi grăsimile de tip Omega-3 din uleiul de peşte şi din nuci. De aceea, se recomandă un consum mărit de peşte oceanic (somon, ton, sardine, macrou), cu un conţinut ridicat în acizi graşi nesaturaţi, care prezintă proprietăţi antiinflamatoare şi antitumorale. Încetinirea evoluţiei cancerului de prostată se realizează printr-un consum sistematic de seminţe de dovleac şi de in, care conţin cantităţi ridicate de fitosteroli şi zinc, cu rol important în diminuarea nivelului de testosteron din sânge. Seminţele pot fi mâncate direct din pungă sau se pun în salate şi în cereale consumate la micul dejun. Dintre legume, cele mai evidente efecte protectoare faţă de cancer le au tomatele (2-3 pe zi) şi sucul de roşii, bogate în licopen, un antioxidant care inhibă procesele de oxidare celulară, previne avansarea hipertrofiei şi scade riscul de cancer de prostată. De asemenea, se recomandă pentru consum morcovi, varză, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, struguri, pepene verde (bogate în beta-caroten şi licopen). Sunt deosebit de eficiente vitaminele E şi D, precum şi unele elemente minerale cu proprietăţi antioxidante, cum ar fi seleniu, existent în cereale integrale şi în nucile braziliene. În cancerul de prostată se recomandă un consum suplimentar de peşte, spanac, ţelină, ardei, tomate, fructe roşii, bogate în antioxidanţi. Există recomandarea de a reduce treptat consumul de lapte şi produse lactate, din cauza unui aport prea mare de calciu. Pentru a evita iritarea ţesuturilor prostatei se va renunţa la consumul de mâncăruri condimentate, alimente acide (citrice), băuturi alcoolice tari, băuturi carbogazoase şi răcoritoare cu cofeină. Se pare că berea şi vinul, băute în cantităţi moderate, ar diminua riscul de hipertrofiere a prostatei şi incidenţa cancerului de prostată, prin relaxarea muşchilor implicaţi în controlul vezical. Pentru buna funcţionare a rinichilor şi pentru prevenirea infecţiilor urinare, localizate în vezica urinară sau la nivelul prostatei, se recomandă a se bea, zilnic, 1,5-2 litri de apă potabilă, dar numai până la orele 18-10 seara. Consumul de lichide după aceste ore sau în cursul nopţii poate provoca frecvenţa mărită a urinărilor nocturne, întrerupând perioada rezervată somnului.