Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Seminţele de in, bune contra constipaţiilor
Ilie G., 49 de ani, Piteşti: „Vin cu rugămintea de a ne recomanda o dietă care se poate urma în caz de constipaţie cronică“.
Prof. Constantin Milică: În constipaţii sunt recomandate alimente uşor fermentabile, ciorbe sau supe, salate de crudităţi şi un aport crescut de lichide (1,5-2 litri pe zi) consumate, în special, în timpul meselor. Cele mai indicate produse fermentabile sunt fructele şi legumele proaspete, care, prin aportul lor de celuloză, măresc volumul conţinutului intestinal, fixând apa, asigură excitabilitatea intestinului gros şi combat tendinţa spasmodică. Iată dieta pe care o recomand de fiecare dată: Dimineaţa, pe stomacul gol: - o lingură de seminţe de in, macerate timp de 10-12 ore în apă şi înghiţite nesfărâmate; - o lingură de miere de albine, eventual cu polen (două linguriţe); - sucul de la 5-6 prune uscate, puse la muiat peste noapte, într-o cană cu apă rece; - două linguri de tărâţe de grâu, amestecate cu 100 g de iaurt, supe, suc de fructe şi puţină miere de albine; - o lingură de ulei de măsline sau de floarea soarelui; - două linguri de morcov ras; - un pahar de apă rece, luată cu dulceaţă sau miere de albine; - trei smochine şi 10 stafide, fierte în lapte. Bune rezultate dă amestecul de ingrediente: - seminţe de in înmuiate (o linguriţă); - seminţe de floarea soarelui (o lingură); - tărâţe de grâu (o lingură); - morcov răzuit (5 linguri); - ulei de măsline ( două linguri); - ceapă tocată (1/2 lingură). Amestecul se consumă dimineaţa, cu 30 de minute înainte de micul dejun. În cursul zilei se pot consuma prune uscate (6-8 bucăţi) înmuiate timp de 8 ore în apă rece şi reîncălzite, pentru a fi consumate înainte de masă, tărâţe de grâu sau secară (4-6 linguri pe zi), luate în ceai, lapte, supe sau sucuri, grâu fiert sau încolţit (câte 100 g zilnic), ulei de ricin (câte o linguriţă la intervale de două ore), ceapă (1-2 linguri) amestecată cu ulei de măsline, zeamă de varză murată (două pahare), suc de dovleac copt (se curăţă de coajă şi seminţe, se taie miezul în bucăţi mici, se dau prin maşina de tocat, se stoarce şi se consumă, imediat, câte un pahar pe zi, atât timp cât durează constipaţia sau se păstrează cel mult 10 ore în frigider). Seara se recomandă a se consuma pulbere laxativă preparată din amestecarea a 20 g de lemn dulce şi scoarţă de cruşin, 10 g de sulf precipitat, fructe de fenicul şi 40 g de zahăr; se iau câte două linguriţe seara, la culcare, tărâţe de grâu (două linguriţe) sau seminţe de in (30 de zile consecutiv într-un trimestru) consumate cu iaurt, lapte bătut sau kefir, boabe de muştar alb (o linguriţă), înghiţite cu apă, înainte de cină, sau consumul a câte două mere proaspete.