Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Siropul din muguri de pin, recomandat în tratamentul traheitei
Delia T., Bârlad: "Aş dori să publicaţi câteva reţete naturiste pentru tratamentul traheitei. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Tratamentele naturiste se fac cu: - infuzie din flori (de arnică, lavandă, lumânărică, nalbă de grădină, soc), flori şi frunze (de podbal şi nalbă de cultură), frunze (de salvie), herba (de isop, cimbrişor, cimbru de cultură), seminţe (de asmăţui); - infuzie de turiţă-mare (o linguriţă herba la 250 ml apă clocotită); se infuzează acoperit 15 minute şi se beau două căni pe zi; - decoct din rădăcini (de iarbă-mare şi lemn-dulce); - decoct din lichen de pădure (o linguriţă herba la 250 ml apă); se fierbe 15-20 de minute şi se beau două căni pe zi; - decoct din herba de busuioc şi toporaşi, rădăcini de iarbă-mare şi seminţe măcinate de fenicul (în părţi egale); din amestec se iau două linguriţe la 250 ml apă, se fierbe 10 minute, se infuzează 5-10 minute şi se beau două căni pe zi (dimineaţa şi seara); - decoct din flori de nalbă, herba de isop, cimbrişor, podbal, scai-vânăt, rădăcini de nalbă-mare, frunze de pătlagină (în părţi egale); din amestec se iau două linguriţe la 250 ml apă, se fierbe 15 minute şi se beau trei căni pe zi, după mese, adăugând câte o linguriţă de bitter suedez; - decoct dintr-o linguriţă seminţe de gutui şi 2-3 smochine la 400 ml apă; se fierbe 5 minute, se infuzează acoperit 5 minute şi se beau câte 50 ml la intervale de două ore; - sirop din 100 g isop, care se opăreşte cu un litru apă clocotită, se infuzează o oră, se strecoară şi se amestecă cu 1,5 kg miere de albine; se pune pe baia de apă pentru câteva momente, se amestecă bine şi se iau câte 4-6 linguri pe zi; - sirop din 100 g frunze de pătlagină, bine spălate, care se trec prin maşina de tocat, se adaugă puţină apă, 300 g zahăr şi 250 g miere; se fierbe la foc mic, se amestecă continuu până la formarea unui lichid vâscos, care se toarnă în borcane uscate şi încălzite. Se păstrează în frigider şi se ia, zilnic, câte o lingură înainte de fiecare masă (la copii - câte o linguriţă); - sirop din 100 g muguri de pin tocaţi mărunt, care se macerează 12 ore în 100 ml alcool 70%; se adaugă un litru apă clocotită, se lasă la macerat încă 6 ore, se strecoară şi se adaugă 200 g zahăr la 100 ml soluţie care se fierbe împreună până capătă o consistenţă siropoasă. Se iau câte 5-6 linguriţe pe zi.