Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Siropul din rădăcini de nalbă, un bun remediu în caz de bronşiectazie
Viorel M., Dorohoi: "Am fost la medic şi mi s-a pus diagnosticul de bronşiectazie. Aş vrea să aflu mai multe detalii despre această boală şi dacă poate fi tratată naturist. Vă mulţumesc"
Prof. Constantin Milică: Bronşiectazia este o afecţiune cronică, congenitală sau dobândită, caracterizată prin inflamarea neregulată a bronhiilor mici şi mijlocii. Boala apare mai frecvent după 40 de ani, în special la bărbaţii fumători şi la persoanele care au suferit de bronşită cronică, pneumonii repetate care au dus la fibroză şi scleroză pulmonară. Multe persoane acuză simptomele acestor boli ale aparatului respirator, mai ales în sezonul rece, cu tendinţe de cronicizare rapidă şi agravări alarmante. Episoadele infecţioase apar toamna sau la sfârşitul iernii şi se caracterizează prin tuse (la început uscată şi apoi cu expectoraţie muco-purulentă). În evoluţia bolii, tusea este însoţită de hemoptizii frecvente şi grave, prin pierderi vizibile de sânge, complicate cu bronhopneumonie, abcese cerebrale, gangrene pulmonare, septicemii, cord pulmonar cronic şi complicaţii renale sau intestinale. Tratamentele fitoterapeutice se pot face cu infuzii de plămânărică, patlagină, podbal, cimbru de grădină şi isop sau cu decoct de iarbă mare şi fenicul. Bune efecte are siropul din rădăcină de nalbă şi uleiurile eterice, cu acţiuni puternic bactericide. Apiterapia recomandă: - tinctură de propolis (câte 30 de picături de trei ori pe zi), într-un păhărel cu apă călduţă sau cu lapte; - miere de albine omogenizată cu diferite produse vegetale (petale de trandafir de dulceaţă, frunze proaspete de pătlagină sau ceapă coaptă). În alimentaţie se introduce o cură cu sucuri de legume (200 ml de morcov, 50 ml de ţelină şi 20 ml de ridichi), băute zilnic timp de 10 zile consecutiv. Această cură se suplimentează cu suc de orz verde (câte 50 ml de trei ori pe zi), preparate de aloe, boabe de ienupăr şi infuzie din căţei de usturoi pisaţi (80 g în 250 ml apă clocotită, din care se iau câte opt linguri pe zi). Regimul de viaţă necesită multă mişcare în aer liber şi gimnastică respiratorie şi fizică, cu intensitate în funcţie de toleranţa individuală. Camera bolnavului va fi permanent bine aerisită.