Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Sucul de mere are acţiuni benefice în ulcerele gastrice

Răspundem cititorilor: Sucul de mere are acţiuni benefice în ulcerele gastrice

Data: 24 Aprilie 2010

Clemansa A., jud. Constanţa: "Sub ce forme poate fi utilizat mărul în terapia medicală?"

Prof. Constantin Milică: O sistematizare a multiplelor acţiuni terapeutice relevă marea diversitate a efectelor, directe şi indirecte, ale diverselor preparate din măr în prevenirea şi combaterea multor afecţiuni:

- fructe proaspete, cu consum de 500-1.000 g pe zi, repartizate în cinci porţii, prin cure de durată, cu rol în gripe prelungite, catar pulmonar, răceli, tuse, amigdalite, reumatism, gută, litiază urică, insomnii, diaree la copii, astenie şi anemie;

- fructele rase, consumate câte două-trei pe zi sau amestecate cu nuci, brânză de vaci şi miere de albine, au efecte în litiaze (biliară şi renală) şi astenie; după o cură de 48 de ore se mănâncă pesmeţi, pâine prăjită şi brânză de vaci;

- mere coapte (câte două-trei pe zi) pentru stimularea activităţii creierului prin creşterea conţinutului de fosfor;

- mere coapte şi umplute cu unt (margarină), zahăr şi scorţişoară, se servesc calde, având efecte în tratarea diabetului infantil, a constipaţiei şi a intestinelor leneşe;

- decoct din fructe proaspete (două-trei mere necurăţate şi tăiate felii) sau din fructe uscate, bine mărunţite (cinci linguri fierte 10 minute într-un litru de apă), din care se beau 3-4 căni pe zi, cu efecte în afecţiuni intestinale, reglarea digestiei, bronşite, reumatism, fluidizarea sângelui şi stimularea funcţiei creierului;

- infuzie sau macerat din coji uscate de mere (10 linguri coji la 1,5 litri apă rece); se lasă acoperit timp de 12 ore şi se beau trei căni pe zi, cu efecte în reumatism, gută, oligurie, catar bronşic, tuse, răceli, amigdalite;

- suc de mere, consumat în doze de 50 ml de două-trei ori pe zi, în cure de primăvară şi toamnă sau timp de două săptămâni consecutive, cu acţiuni benefice în gastrite, ulcere gastrice, enterocolite, dizenterie, diaree infantilă, astenie, anemie şi insuficienţă renală;

- sirop din suc de mere amestecat, în părţi egale, cu zahăr; se fierbe la foc domol, până se ajunge la consistenţă siropoasă şi se consumă câte două linguri înainte de fiecare masă, pentru a combate afecţiunile respiratorii şi litiazele (biliare şi renale);

- orezul fiert cu mere curăţate, consumat zilnic câte 250-300 g pentru a preveni infarctul miocardic şi alte afecţiuni cardiovasculare.