Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Tensiunea se măsoară la o oră după masă
Loredana M., Bucureşti: "Ce reguli trebuie respectate înainte de măsurarea tensiunii arteriale, pentru a avea un rezultat corect?"
Dr. Mihaela Ghiciuc, medic de familie: La măsurarea tensiunii arteriale se acordă atenţie mai multor aspecte. Înaintea începerii măsurării tensiunii arteriale persoana trebuie să stea liniştită cel puţin 5 minute. Măsurarea tensiunii arteriale trebuie realizată la cel puţin 30 de minute după ce persoana a terminat de fumat, la cel puţin o oră după consumul unei ceşti de cafea sau consumul unei mese copioase, la cel puţin o oră după un efort fizic. Persoana căreia i se măsoară tensiunea arterială trebuie să fie în poziţie şezândă sau culcat, relaxată, fără să-şi încrucişeze picioarele, să nu se mişte şi nu vorbească în timpul măsurătorii. În mod normal, tensiunea luată în picioare trebuie să fie puţin mai mare decât în poziţia culcat. Manşeta trebuie să fie poziţionată la nivelul inimii, indiferent de poziţia pacientului. De obicei, se efectuează cel puţin două determinări ale tensiunii arteriale, la o distanţă de două minute între ele. Dacă aceste prime două măsurători sunt foarte diferite, atunci trebuie completate cu determinări suplimentare. La pacienţi cu vârsta peste 65 de ani, la pacienţii diabetici şi în alte situaţii în care poate fi frecventă sau suspectată hipotensiunea ortostatică, este necesar ca tensiunea arterială să fie măsurată în condiţii de ortostatism (pacientul stă în picioare), la un minut şi respectiv la 5 minute interval. Tensiunea arterială variază în permanenţă, atât în cursul unei zile, cât şi pe parcursul unei luni, fiind influenţată de diferiţi factori: stres, efort fizic, tabagism, consum de cafeină etc. Valorile tensiunii arteriale sunt influenţate de schimbările de anotimp şi de temperatura mediului ambiant. Valorile tensiunii arteriale sunt, de obicei, mai scăzute dimineaţa şi mai ridicate spre seară, mai scăzute vara şi mai ridicate iarna. Există şi posibilitatea măsurării şi înregistrării valorilor tensiunii arteriale pe parcursul a 24-48 de ore printr-un dispozitiv special, lăsat asupra pacientului, care îşi desfăşoară activitatea curentă (înregistrare Holter). Acest mod de înregistrare aduce date importante asupra variaţiilor tensiunii arteriale în cursul diferitelor activităţi sau momente ale zilei sau nopţii, putând aprecia totodată şi eficienţa tratamentului antihipertensiv. Măsurarea tensiunii arteriale trebuie realizată periodic, iar rezultatele trebuie notate cu atenţie. Cu ajutorul tensiometrelor electronice este posibilă efectuarea de măsurători frecvente pe parcursul întregii zile, în mediul obişnuit de viaţă al persoanei.