Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Termoterapia ajută la creşterea elasticităţii ţesuturilor
Eugenia D., jud. Teleorman: „Sunt o cititoare fidelă a rubricii doctorului reumatolog Vlad Bejan. Aş dori să aflu, dacă este posibil, câteva recomandări legate de termoterapia la domiciliu. Vă mulţumesc.“
Dr. Vlad Bejan, medic reumatolog: Termoterapia este o metodă de tratament care utilizează factorul termic ca agent terapeutic, vehiculat de diverşi vectori: apă, lumină, aer, nisip, nămol, parafină. Obiectivele termoterapiei sunt: reechilibrarea mecanismului de termoreglare, creşterea apărării imunitare, combaterea mecanismelor generatoare de boală, „călirea“ organismului. Efectele termoterapiei constau în creşterea performanţelor aparatului osteo-articular, efectul vasoactiv superficial şi profund, antrenarea termoreglării prin utilizarea factorilor termici, efectul analgezic local şi general. Cel mai utilizat agent în termoterapie este apa, pentru capacitatea sa mare de a înmagazina energie calorică (1 l de apă înmagazinează căldură cât 33 kg de mercur sau 8 kg de fier), pentru termoconductibilitate (de 20 de ori mai mare decât aerul) şi pentru neutralitatea termică (34-35 grade, apropiată de temperatura de echilibru a organismului). Apa acţionează prin factorul termic asupra termoreceptivilor din tegument, asupra temperaturii sângelui din vase, vascularizaţiei superficiale, presiunii sângelui în capilare, eliberării de mediatori chimici. Termoterapia duce la următoarele efecte: analgezice, relaxarea musculaturii, hiperemie, creşterea elasticităţii ţesuturilor, accelerarea metabolismului. Contraindicaţii majore ale termoterapiei: hemoragie acută, inflamaţie acută, ischemie, tulburări de sensibilitate, boli neoplazice, leziuni ale pielii, boli de sânge. Cele mai la îndemână şi comode proceduri de hidrotermoterapie sunt băile. Acestea pot fi simple, doar cu apă potabilă sau băi medicinale, cu adaos de plante, minerale, gaze. Băile la temperatură modificată (35-36 grade) au un efect sedativ, relaxant şi sunt indicate în: nevroze anxioase sau agitate, insomnii, nevrite, nevralgii. Materiale necesare: cadă cu apă curentă caldă, termometru, compresă pentru corp. Tehnică: se umple cada cu apă la 35-36 grade. Bolnavul se udă energic la marginea căzii, înainte de a intra în apă, pe mâini, picioare, faţă, trunchi, pentru a se adapta. Dacă stă în cadă 10-15 minute se obţine un efect stimulent, înviorător, dar dacă stă 30-60 de minute efectul devine sedativ. Apa trebuie să treacă de umerii bolnavului, iar pe frunte se pune o compresă cu apă rece, pentru a preveni durerile de cap. După baie se recomandă repaus în pat, timp de o oră, învelit cu o pătură. Pentru început şi mai ales persoanelor cu debilitate fizică le sunt recomandate 4-6 băi, la un interval de două zile, apoi zilnic, 14-21 de băi generale.