Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Răspundem cititorilor: Tinctura de lavandă ajută în tratamentul sclerozei multiple
Diana F., Sibiu: "Ce tratamente fitoterapeutice se pot utiliza în caz de scleroză multiplă?"
Prof. univ. dr. Constantin Milică: Tratamentele fitoterapeutice urmăresc, în primul rând, dezintoxicarea şi revigorarea organismului. Pentru uz intern se prepară: - infuzie din frunze de salvie (câte două căni în două zile pe săptămână, luni şi joi), cu efecte favorabile asupra paraliziilor şi pentru îmbunătăţirea circulaţiei periferice; - infuzie din herba de creţişoară (câte trei căni în două zile pe săptămână, marţi şi vineri); - infuzie din herba de coada-şoricelului (câte două căni, înainte de mesele de dimineaţă şi seară, în două zile pe săptămână, miercuri şi duminică); - macerat timp de 8 ore de vâsc alb (o linguriţă la 200 ml apă rece, din care se bea câte o cană pe zi, îndulcită cu miere); - infuzie din herba de pufuliţă cu flori mici (două linguriţe la 250 ml apă clocotită), care se bea cu 30 de minute înainte de micul dejun, adăugând trei linguri de bitter suedez; - infuzie din herba de silur (Euphrasia officinalis) (o linguriţă la 250 ml apă clocotită), din care se beau câte două căni pe zi; - decoct din flori de soc (o linguriţă la 250 ml apă clocotită), din care se bea câte o ceaşcă înainte de mesele de dimineaţă şi seară; - tinctură din flori de lavandă (20 g macerate în 100 ml alcool 700 timp de 14 zile), din care se iau câte 10 picături de două ori pe zi, între mese, având efecte în eliminarea toxinelor şi în stimularea activităţii glandelor endocrine; - suc din frunze proaspete de măcriş (Rumex acetosella), din care se iau câte 3-5 picături de 6 ori pe zi, la intervale de o oră, cu diluare în ceai; - infuzie dintr-un amestec format din: flori de păducel (4 linguri), flori de muşeţel (4 linguri), frunze de vâsc (4 linguri) şi usturoi (3 căţei); se iau două linguri de amestec la 250 ml apă fierbinte, se infuzează o oră, se strecoară şi se beau 3 ceşti pe zi, înainte de fiecare masă.