Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Răspundem cititorilor: Trichineloza netratată poate duce la complicaţii grave

Răspundem cititorilor: Trichineloza netratată poate duce la complicaţii grave

Data: 25 Noiembrie 2009

Iordache T., jud. Buzău: „Aş vrea să ştiu cum se transmite trichineloza la om şi cum se manifestă boala. Vă mulţumesc“

Dr. Doina Dumitriu, medic de familie
: Trichineloza este o boală determinată de infestarea omului, pe cale digestivă, cu un vierme mic, numit Trichinella Spiralis, ale cărui larve sunt introduse în intestin odată cu carnea infestată, de unde migrează în organism, îndeosebi în masele musculare, provocând dureri difuze, stare febrilă şi manifestări alergice.

Rezervorul de infecţie este format în special de porcine, precum şi de alte mamifere (mistreţ, urs, lup, vulpe, şobolan, diverse rozătoare de câmp). Transmiterea la om se face prin consumul de carne, în special de carne crudă (pastramă, afumături, mezeluri), care conţin larve vii, capabile de a realiza în intestin ciclul biologic descris. Animalele rămân parazitate timp îndelungat, ca şi carnea acestora, dacă este conservată la frigider sau îngheţată.

Manifestările clinice sunt în funcţie de cantitatea de larve ingerate şi de rezistenţa şi reactivitatea alergică a organismului infestat. Când infestarea se face cu un număr mic de larve, simptomele pot trece neobservate, dar când infestarea este masivă, apar tulburări digestive (greaţă, vărsături, diaree), din cauza invaziei excesive a mucoasei cu larve, dar şi din cauza manifestărilor generale severe. Incubaţia are loc între 9-28 de zile, iar boala evoluează în două stadii: stadiul intestinal, când bolnavul prezintă dureri abdominale, anorexie, greaţă, diaree, şi stadiul de invazie musculară. În acest din urmă stadiu, prin migrarea larvelor la nivelul muşchilor şi a altor ţesuturi începe perioada de diseminare, cu dureri la nivelul maselor musculare, care devin tumefiate şi dureroase. Apar slăbiciuni şi diferenţieri de mers, în mestecat, la înghiţit, la respiraţie. Poate să apară febra (38-40 grade), care persistă mai multe zile, atunci când sunt invadate pe lângă masa musculară şi alte ţesuturi. Când se produce invazia creierului apar cefaleea, apatia, astenia, ameţeli, meningism, confuzie mintală, diminuarea reflexelor şi chiar comă.

Trichineloza este o afecţiune a cărei profilaxie pentru om depinde de acurateţea şi buna organizare a măsurilor veterinare, de control al cărnii şi produselor din carne date în consum, cu examen trichinoscopic obligatoriu.

Distrugerea larvelor din carnea infestată se poate obţine prin refrigerare rapidă la -35 de grade Celsius sau prin congelare şi păstrarea timp de trei luni la

-18 grade. O altă măsură sigură este prelucrarea termică suficientă, la o temperatură de cel puţin 80 de grade în interiorul bucăţilor de carne. Se va evita folosirea de produse de carne crudă (afumată, mezeluri), obţinute prin tăieri necontrolate de organele veterinare.