Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Răspundem cititorilor: Untul de sunătoare vindecă arsurile
Florentina P., 34 ani, Brăila: "Aş dori să ştiu sub ce formă poate fi utilizată sunătoarea în tratamentele naturiste care se pot face acasă?"
Prof. Constantin Milică: În cele ce urmează vă voi prezenta doar câteva dintre reţetele care se pot prepara din sunătoare: - infuzie concentrată (două linguri la 250 ml apă clocotită) se foloseşte ca gargară cu efecte favorabile în inflamaţiile gingiilor, dureri de dinţi, stomatite şi faringite; - decoct din 30-50 g herba la un litru apă: se fierbe 5 minute, se strecoară şi se recomandă pentru spălături pe plăgi cutanate şi ca băi locale pentru igiena pielii (5-6 litri decoct la apa din cadă); - tinctură din 50 g flori proaspete la 500 ml alcool 700 se macerează 7-10 zile, se strecoară şi se foloseşte pentru frecţii în dureri de lumbago, reumatism şi sciatică sau sub formă de comprese în eczeme, plăgi infectate, arsuri, ulceraţii de gambe, hemoroizi, nevralgii. Ca apă de gură este utilă în stomatite, gingivite şi abcese dentare; - baia generală se prepară dintr-o găleată de plante puse la macerat în 5-6 litri apă rece timp de 12 ore. În dimineaţa următoare se încălzeşte până la fierbere şi se strecoară în apa din cadă unde se face, săptămânal, o baie generală cu efecte în relaxarea stărilor depresive, afecţiuni nervoase, somn agitat, isterie, incontinenţă urinară, calmarea durerilor reumatismale şi în cicatrizarea rănilor şi arsurilor; - uleiul de sunătoare are rol cicatrizant şi calmant în tratarea rănilor, eczemelor, entorse, ulcere de gambă, arsurilor solare şi chimice sau sub formă de badijonări, schimbate de două ori pe zi, contra durerilor reumatice şi gutoase; - untul de sunătoare se prepară din 500 g flori proaspete puse într-o sticlă cu gâtul larg, care se umple cu ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Se astupă bine şi se aşază la soare sau la un loc cald timp de 3-5 săptămâni, până la colorare în roşu. După strecurare prin tifon dublu, se presează bine şi se păstrează la rece şi întuneric în sticle brune. Se utilizează ca pansament în arsuri, tăieturi, răni deschise, eczeme, bube dulci, lumbago sau ca masaj în dureri de inimă, ficat şi abdomen, ulcere gastrice, insomnie şi astenie, mai ales la copii şi bătrâni, având rol calmant şi liniştitor; - tinctura de sunătoare se prepară din doi pumni de herba uscată la un litru alcool 400; se lasă la macerat 2-3 săptămâni într-o sticlă ţinută la cald, după care se strecoară şi se păstrează la rece, în sticle bine închise. Se consumă câte 10-15 picături, de 3-4 ori pe zi, având acţiune de tip vitaminic asupra permeabilităţii vaselor sangvine. Într-o cură de minim 21 zile acţionează în afecţiunile nervoase, mai ales în nevroze, nevrite, depresie psihică, astenie, isterie, debilitate nervoasă, insomnie, somn agitat, tulburări de vorbire.