Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Recomandări noi pentru măsurarea tensiunii arteriale
Măsurarea tensiunii arteriale la ambele brațe şi diferențele mari între valorile măsurate pot indica un risc crescut de boli cardiovasculare chiar înainte de apariția primelor simptome, potrivit rezultatului obţinut în urma efectuării a 24 de studii internaționale. Raportul publicat în ediția din luna februarie a revistei de specialitate Hypertension cuprinde date comparative privind valorile tensiunii arteriale măsurate la ambele brațe în cazul unui eșantion de peste 50 de mii de adulți nediagnosticați cu hipertensiune arterială și a căror stare de sănătate a fost monitorizată mai bine de zece ani.
Nivelul tensiunii arteriale este indicat prin două valori înregistrate de aparatul de măsurare, care pot să difere în funcție de vârstă și de momentul măsurătorii. Valoarea mai mare, adică tensiunea arterială sistolică, indică presiunea exercitată de fluxul sanguin asupra pereților arteriali atunci când inima se contractă. În condiții normale, de repaus, nivelul optim al acestei valori este considerat între 100 mm și 130 mm coloană de mercur (Hg), explică specialiştii. Cea de-a doua valoare pe care o indică aparatul de măsurat reprezintă presiunea diastolică, exercitată asupra pereților arteriali când inima se relaxează între două contracții. Medicii consideră că tensiunea diastolică optimă este sub 85 mmHg.
Studiile au arătat că o diferență de tensiune arterială sistolică mai mare de 10 unități între măsurătorile efectuate la ambele brațe corespunde unui risc mai mare de infarct, accident vascular cerebral sau moarte prematură. Această diferență poate fi un indiciu timpuriu al îngroșării pereților arterelor, din cauza depunerilor de colesterol și cu cât este mai mare, cu atât cresc riscurile. Prin urmare, medicii recomandă ca tensiunea arterială să fie măsurată la ambele mâini, rareori pusă în practică până acum. (I. M.)