Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Recunoaște semnele bolii Parkinson
Trei asociaţii de pacienţi au lansat o campanie naţională de conştientizare privind boala Parkinson, avertizând că leziunile neurologice pot să apară şi cu 20 de ani înainte de apariția primelor simptome.
Vârsta medie de diagnosticare a bolii Parkinson este 60 de ani, dar există și cazuri în care debutul bolii se poate produce înainte de 40 de ani, potrivit datelor prezentate pe platforma de informare a campaniei intelegeParkinson.ro.
Circa 72.000 de români suferă de această afecțiune neurologică progresivă, care afectează mișcările bolnavului și controlul muscular.
Campania națională „Înțelege Parkinson” pune accent pe recunoașterea simptomelor timpurii ale bolii, cunoscute și sub acronimul TRAP, și anume:
- tremorul, mai pronunțat în repaus și mai redus în timpul mișcării;
- rigiditate musculară, care face ca pacientul să se miște cu dificultate și chiar să înțepenească;
- amplitudine redusă a mișcărilor, ceea ce implică mișcări mai lente și deficitare în amplitudine;
- postură instabilă, manifestată prin probleme de echilibru și tendința de a cădea.
Dacă observați oricare dintre aceste simptome, este important să consultați un neurolog cât mai curând posibil, atrag atenția inițiatorii campaniei.
Un diagnostic precoce permite începerea tratamentului cât mai devreme, ceea ce poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pentru cei afectați, în condițiile în care mai mult de 60% dintre pacienții diagnosticați suferă de forma rigidă a bolii. (I. M.)