Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Regimul alimentar recomandat adolescenţilor cu acnee
Alimentaţia incorectă are un rol crucial în apariţia acneei la tineri. Astfel, hrana bogată în grăsimi hidrogenate, cărnuri, conserve, produse zaharate rafinate, condimente iuţi, băuturi fierbinţi, cofeina şi alcoolul se numără printre cele mai frecvente cauze ale acestei boli dermatologice. De aceea, fitoterapia recomandă un regim alimentar controlat, luând, dimineaţa, la micul dejun, câte două linguri de tărâţe cu grâu germinat. În restul zilei se recomandă consumul de zarzavaturi, legume crude (morcov, ţelină, pătrunjel, sfeclă roşie, spanac, varză, praz, lăptucă, tomate), suc proaspăt de varză (un pahar pe zi timp de trei săptămâni), suc de spanac, fiert sau crud (200-300 g/zi), suc de orz, macerat de orez. Se completează regimul cu carne slabă (pasăre, peşte), ulei vegetal, drojdie de bere (două-trei linguri pe zi), pâine integrală, grâu germinat, iaurt, brânză proaspătă de vaci, alune, fructe proaspete, caise, piersici, struguri proaspeţi, sucuri naturale de fructe, apă de bună calitate (minimum opt pahare pe zi).
Se vor evita produsele care stimulează secreţia glandelor sebacee: grăsimi animale, carne grasă, mezeluri, afumături, vânat, conserve, prăjeli, cartofi prăjiţi, brânzeturi fermentate, caşcavalul, margarina, sarea, condimentele iuţi, vinetele, dulciurile concentrate, ciocolata, îngheţata, cafeaua, alcoolurile tari, băuturile acidulate şi tutunul.
Cura cu vitamine (A, complexul B) şi aplicarea loţiunii cu acid retinoic (vitamina A acidă) reduc secreţia de sebum şi elimină acneea în 3-5 săptămâni. Eficiente sunt suplimentele nutritive cu crom, zinc, seleniu, sulf şi rozorcină.
Ca măsuri suplimentare, se impun: spălarea feţei cu apă călduţă şi săpun cu sulf sau săpun lichid Dove, de două ori pe zi, sau cu o loţiune astringentă, pentru a evita îngrăşarea tenului, fierberea rufelor de corp, schimbarea zilnică a cămăşii şi a feţei de pernă, băi de aburi la cap şi piept (zilnic câte 15 minute), exerciţii fizice, alergări de 30 de minute, cură de transpiraţie (saună săptămânală), băi sudorifice de soare (o dată pe zi), îmbrăcăminte din materiale naturale, evitarea stoarcerii coşurilor.