Ce au în comun broccoli, fasolea ochi-negru, citricele și ceaiul verde? Pe lângă faptul că sunt sugestii alimentare ale specialiștilor în nutriție de la renumita Universitate Harvard, aceste roade sunt excelente opțiuni pentru creștinii ortodocși care țin post. Bogate în fitonutrienți, fibre, minerale și vitamine, includerea acestora în dietă poate avea beneficii importante: întrețin starea de sănătate, îmbunătățesc calitatea vieții și pot chiar contribui la longevitate.
Reguli pentru o îngrijire corectă a sugarului
Pentru îngrijirea corespunzătoare a sugarului este necesară cunoaşterea tuturor aspectelor legate de procesele de creştereşi dezvoltare ale copilului, precum şi folosirea tuturor mijloacelor prin care să se creeze mediul adecvat de creştere a lui.
Îngrijirea corectă a sugarului presupune respectarea unor norme cu un caracter general, care constau în: - crearea unor condiţii de mediu şi microclimat cu respectarea regulilor de igienă personală, corporală, a hainelor, a camerei de locuit, a patului şi mobilierului, a persoanelor care-l îngrijesc; - organizarea unui regim de viaţă raportat la nevoile sugarului. Aici ne referim la programul de somn şi al stărilor de veghe, la orarul meselor; - asigurarea unui aport nutritiv şi alimentar optim, în concordanţă cu nevoile sale; - folosirea tuturor mijloacelor de călire a sugarului: aer, soare, apă, exerciţii fizice, masaj; - prevenirea îmbolnăvirilor prin respectarea normelor de profilaxie şi antiepidemice; - creşterea imunităţii prin efectuarea vaccinărilor propuse de Ministerul Sănătăţii. În perioada de sugar mic, măsurile de îngrijire se adresează asigurării unui aport alimentar optim. Alimentaţia naturală reprezintă modalitatea ideală de acoperire a tuturor nevoilor sale nutritive, cât şi de protecţie împotriva îmbolnăvirilor. În situaţia în care alimentaţia naturală nu este posibilă din diferite motive, se recurge la alimentaţia artificială, care se realizează cu lapte praf. Important este însă ca până la vârsta de un an sugarul să nu fie alimentat cu lapte de vacă sau de capră. Profilaxia rahitismului, imediat după naştere O măsură obligatrorie constă în instituirea profilaxiei rahitismului la 7-10 zile după naştere. Pentru supravegherea atentă a creşterii ponderale, sugarul mic va fi cântărit o dată pe săptămână. Prevenirea îmbolnăvirilor se poate realiza prin măsuri simple: curăţenie riguroasă, aer curat, soare şi contact cât mai redus cu persoanele adulte şi copii. Sugarul mic are nevoie de mult aer curat şi este bine să petreacă cât mai mult timp afară. În sezonul cald, sugarul va fi scos la aer după două săptămâni de la naştere, iar în sezonul rece după 3-4 săptămâni. Sugarul mic are nevoie de multă linişte şi multă dragoste din partea mamei, de un program de viaţă adecvat, de aceea stările de veghe vor fi bine folosite şi organizate pentru deprinderea unui orar de mese. La sugarul de vârstă mijlocie şi la sugarul mare stările de veghe se prelungesc în timp şi, de aceea, prezenţa unui adult în preajmă devine obligatorie. Se prelungeşte şi timpul petrecut în aer liber, iar adaptarea de la vremea frumoasă la vremea rea se face treptat. Sugarul va fi ferit de soare puternic, de ploaie, de vânt şi ninsoare. Profilaxia rahitismului se continuă pe toată perioada de sugar şi este important ca această profilaxie să se desfăşoare pe tot parcursul copilăriei. Pentru asigurarea unor condiţii bune de îngrijire, mama va trebui să aibă răbdare, să fie calmă, liniştită, devotată, pricepută şi să-şi reverse toată dragostea asupra sugarului.