Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Reguli stricte privind acordarea tratamentelor în străinătate
Potrivit preşedintelui Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, un tratament va putea fi urmat în afara ţării doar atunci când el nu va putea fi acordat în momentul respectiv de nici o unitate medicală din ţară. „Intenţia este de a reduce aceste servicii acordate în statele UE şi încercăm să convingem pacienţii că lucrurile se pot rezolva şi în ţară, avem specialişti foarte buni care nu trebuie ocoliţi în nici un fel. Nu vreau să se înţeleagă că mă opun celor care au nevoie să primească un tratament în afară, nu. Dar în directiva europeană se spune foarte clar: tratamentul se acordă în afara ţării doar atunci când nu poate fi acordat persoanei respective, la acel moment şi în nici o unitate sanitară din ţară“, a declarat Vasile Ciurchea pentru Agerpres. Astfel, fără un referat medical în care să se precizeze că tratamentul nu poate fi făcut în ţară, nici o cerere de tratament în străinătate nu va fi aprobată.
De asemenea, începând din 2015, atât solicitarea unui tratament în străinătate, cât şi aprobarea cererii de către CNAS se vor face online.