Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Remedii împotriva arsurilor solare
Expunerea excesivă la soare este primejdioasă, din cauza efectelor nocive ale radiaţiei ultraviolete asupra pielii, aceasta dăunând capacităţii ei de reacţie imunitară şi mărind riscul de cancer la piele. Excesul de expunere la soare este urmat de arsuri, de apariţia pistruilor şi de îngroşare a pielii. Vă mai puteţi arde şi prin expunere la razele solare reflectate în apă sau nisip.
Între alimentele banale, unele pot fi remarcabile remedii pentru arsuri. Iată câteva sugestii: Salată. Opăriţi câtva frunze de salată verde. Filtraţi şi răciţi bine lichidul în frigider. Muiaţi un tampon de vată în acest lichid şi masaţi uşor pielea afectată. Mălai. Amestecaţi mălai şi apă cât să obţineţi o consistenţă păstoasă şi aplicaţi-l pe arsură. Iaurt. Întindeţi un strat de iaurt pe toate zonele cu arsuri. După aproximativ 15 minute, limpeziţi cu un duş rece şi uscaţi-vă prin tamponare uşoară. Pliculeţele de ceai. Dacă suferiţi de arsuri pe pleoape, pentru a diminua tumefierea şi a calma durerea, aplicaţi pliculeţele de ceai muiate în apă rece. Ceaiul conţine acid tanic, care se pare că reduce durerea provocată de arsuri solare. Fulgi de ovăz. Împachetaţi fulgi uscaţi de ovăz într-o bucată de pânză. Treceţi-o sub un jet de apă rece, colectată deasupra unui castron. Aruncaţi fulgii de ovăz şi muiaţi o compresă în lichidul respectiv. Aplicaţi-l o dată la câteva ore. Lapte degresat. Amestecaţi 250 ml de lapte degresat cu un litru de apă şi adăugaţi câteva cuburi de gheaţă. Muiaţi câteva comprese în acest lichid şi aplicaţi 15-20 de minute o dată la câteva ore. Oţet. Adăugaţi o cană de oţet de mere la o cadă de baie cu apa aproape rece. Oţetul este un astringent perfect şi ajută la calmarea rapidă a arsurilor solare. Făină de ovăz. Dacă arsura solară se întinde pe o suprafaţă mare, adăugaţi o jumătate de cană de făină de ovăz la o cadă de apă aproape rece. Cufundaţi-vă în această apă 15-20 de minute.