Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Remedii împotriva răcelilor de sezon

Remedii împotriva răcelilor de sezon

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 21 Decembrie 2020

Având în vedere temperaturile din această lună decembrie, care tind să se schimbe destul de repede atât în timpul zilei, cât și pe parcursul nopții, este indicat să fim atenți la îmbrăcăminte, dar și la consumul de lichide, infuzii, decocturi, utile în menținerea virozelor de sezon la distanță. 

O primă recomandare eficientă împotriva răcelilor este ceaiul de ghimbir, lămâie și miere, familiar fiecăruia dintre noi, o băutură miraculoasă, complet diferită de alte tipuri de ceai. Cantitatea de 250 ml apă se aduce la o fierbere ușoară, după care se adaugă o linguriță de ghimbir proaspăt ras sau uscat, pulbere, și o linguriță de curcuma proaspăt rasă sau uscată, pudră. Se reduce temperatura și se continuă cu fierberea încă 5-10 minute. După acest interval băutura se lasă la răcorit, după care se adaugă miere, piper negru, lămâie și scorți­șoară, după gust. De asemenea, puteți adăuga o linguriță de ulei de cocos și lapte de migdale pentru un gust plăcut.

Pentru sporirea imunității, mai există un leac din timpurile bunicilor noastre, o „bombă” pentru consolidarea sănătății și a vitalității, folosit cât mai des în scop de prevenire a oricărei viroze din această perioadă rece. Puneți trei bobițe de piper negru, o frunză de dafin, un cuișor și doi ardei iuți uscați într-un borcan de 250 g. Puteţi adăuga și alte ierburi, cum ar fi rozmarin, salvie, cimbru, tarhon, apoi puneți 200 g usturoi curățat și ulei de măsline până aproape de refuz. În­chideți bine capacul și puneți-l la frigider timp de două săptămâni, până la o lună. După ce l-ați deschis, păstrarea se face într-un loc întunecat și răcoros. Acest amestec îl puteți folosi la o salată sau pur și simplu să îl consumați ca atare, câte o linguriță pe zi. Acest „leac” nu este doar o bombă de vitamine, ci și o adevărată delicatesă în bucătărie.

Ca și usturoiul, ceapa conține multe vitamine și substanțe care omoară bacteriile și virusurile, având și efect antibiotic, dar poate vindeca și unele tipuri de tuse și relaxează bronhiile. Tăiați o ceapă mare într-un castron, adăugați trei linguri de miere, amestecați bine și lăsați acoperit circa trei ore. Apoi, sucul rezultat se va depozita la frigider și se va consuma câte două-trei linguri, de mai multe ori pe zi.

Dacă simțim că începe să „zgârie” în gât, atunci putem recurge și la un alt procedeu - gargara. Una dintre cele mai cunoscute rețete este apa călduță sărată, dar încercați să adăugați turmeric. Acesta din urmă are efecte antiinflamatorii și este un puternic antioxidant, care va accelera calmarea durerii și usturimii de la nivelul gâtului. Pro­porțiile recomandate: o jumătate de linguriță de sare, o jumătate de linguriță de turmeric, un pahar cu apă fierbinte. Se amestecă totul împreună, se lasă la răcit și apoi se face gargară.

Prevenirea perfectă a gripei și răcelii o găsim și în efectele benefice ale scorțișoarei, cunoscute încă de mult timp, mai ales dacă scor­țișoara se combină cu mierea de albine. Fierbeți 500 ml apă îm­pre­ună cu patru batoane de scor­țișoară și câteva cuișoare, aco­periți vasul și așteptați până la primele clocote, după care în­chideți focul și adău­gați sucul de la o lămâie și o lin­guriță de miere de albine. Se amestecă bine și se servește încă fierbinte. Pe lângă scorțișoară, putem folosi și alte condimente, precum anasonul stelat parfumat.

Un alt condiment valoros îl reprezintă cuișoarele. Nu doar că este un condiment rar, ci și un „medicament” cu numeroase beneficii asupra sănătății noastre, dezinfectând căile respiratorii superioare și tratând bronșita. Turnați cinci căni de cuișoare într-un vas cu un litru de apă clocotită și lăsați la infuzat 10 minute, după care, fără să strecurați, faceți inhalații obiș­nuite, până când infuzia preparată aproape se răcorește.

Citeşte mai multe despre:   fitoterapie  -   tratament