Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Remedii împotriva respiraţiei urât mirositoare
Respiraţia neplăcut mirositoare este cauzată de obicei de infecţiile cavităţii bucale şi a gingiilor, dar şi de consumul de alimente puternic mirositoare, cum ar fi usturoiul sau ceapa. Iată câteva remedii naturale aflate la îndemâna oricui pentru eliminarea şi prevenirea acestor probleme:
• Consumul de pătrunjel Dincolo de verdele său decorativ, pătrunjelul este şi un salvator al respiraţiei urât mirositoare, datorită conţinutului de clorofilă, recunoscută ca dezodorizant rapid al respiraţiei. De aceea, după fiecare masa este indicat să ciuguliţi câteva frunzuliţe de pătrunjel şi să le mestecaţi pe îndelete. O altă variantă ar mai fi să puneţi câteva legături (eventual şi câteva fire de creson) într-un storcător, iar apoi să consumaţi câte o picătură din acest suc ori de câte ori simţiţi nevoia de a vă reîmprospăta respiraţia. • Condimentele aromate Mai există şi alte plante şi condimente din cămară care ajută în mod natural respiraţia plăcută. Ţineţi mereu la îndemână o punguţă cu cuişoare, fenicul sau anason şi ronţăiţi două-trei seminţe după ce aţi mâncat ceva puternic mirositor. • Gargara cu plante medicinale Preparaţi o apă de gură infuzând salvie, gălbenele şi răşină de iarbă de smirnă (toate sunt disponibile la plafar) în proporţii egale şi faceţi gargară de patru ori pe zi. Păstraţi apa de gură într-un flacon bine închis, la temperatura camerei. • Combaterea mirosului de usturoi Dacă trebuie să îndepărtaţi rapid mirosul de usturoi, încercaţi unul dintre următoarele remedii: mestecaţi o bucăţică de lămâie cu coajă, pătrunjel verde sau ronţăiţi câteva boabe de cafea.